Ve Švédsku vypukly pouliční nepokoje kvůli uzavření Islámského centra

Malmö - Pouliční nepokoje propukly ve švédském Malmö poté, co úřady zavřely tamní Islámské kulturní centrum. Mladíci zapalovali popelnice a auta a házeli kamením po zasahujících policistech. Zatím byl zadržen jeden člověk. Nepokoje se vyhrocují už od pondělí.

Rozbouřený dav mladých lidí zapaloval v centru Malmö vozy, kontejnery, odpadkové koše. Hořela nejméně dvě auta. Policie kvůli nepokojům zatkla jednu osobu.

Násilí rozpoutali mladí lidé v pondělí, od té doby každou noc řádí v ulicích třetího největšího švédského města. Důvodem byl policejní zásah proti lidem, kteří na protest proti uzavření okupovali Islámské centrum. K protestům se přidali i levicoví aktivisté z ostatních částí města.

Úřady plánovaly demonstranty násilně z centra vyhnat. Jeden z protestujících říká: „Slíbili nám dialog, ale najednou přijely tři traktory a daly před budovu tři kontejnery. To nás opravdu rozčílilo a začali jsme po policistech házet dělobuchy.“

Policejní šéf o lidech, kteří obsadili Islámské centrum, tvrdí: „Nejsou to lidi, kteří by zde žili, jsou to lidé, kteří již dřív měli problém s policií.“

Pouliční nepokoje v Malmö
Zdroj: ČT24