Slovinsko-chorvatský spor o hranice zřejmě ovlivní i české předsednictví

Lublaň/Brusel - Český ministr zahraničí Karel Schwarzenberg dnes odmítl jakoukoli rozhodčí roli Česka ve sporu Slovinska a Chorvatska o hraniční území. Reakce z Evropské komise i z Lublaně ale naznačují, že česká diplomacie se alespoň na zprostředkovatelské úrovni možná bude v prvním pololetí 2009 problémem zabývat. Slovinsko v úterý oznámilo, že kvůli sporům o vedení hranice hodlá vetovat možné budoucí členství Chorvatska v unii.

Praha nehodlá být během svého předsednictví EU rozhodčím hraničního sporu mezi Slovinskem a Chorvatskem, prohlásil dnes Schwarzenberg v rozhovoru s médii na okraj evropsko-arabského dialogu ve Vídni. „Nejsem soudcem, abych roztínal jejich bilaterální problémy. Oběma zemím nezbývá, než aby se sešly u jednacího stolu a našly řešení,“ dodal.

Ministr zahraničí Slovinska Samuel Žbogar potvrdil, že nepodpoří další jednání o vstupu Chorvatska do evropské sedmadvacítky. Odůvodnil to životně důležitými zájmy Slovinska. „Je v našem zájmu stejně jako v zájmu Chorvatska najít cestu z této situace co nejdříve. Bohužel nebylo dostatek času a v minulých týdnech vzniklo příliš mnoho problémů, než abychom našli jednoduché řešení, které by všechno vyřešilo. Jsme spíše na začátku v hledání řešení než na jeho konci,“ popsal problém Samuel Žbogar.

Veto Slovinska proti přičlenění Chorvatska kritizovala unie

Záhřeb postup Lublaně odmítá a varuje, že to dlouhodobě poškodí vzájemné vztahy. Slovinsko souhlasilo s otevřením pouze jediné kapitoly přístupových jednání EU s Chorvatskem, místo očekávaných deseti. Podle ní dokumenty předložené Záhřebem mohou v ostatních kapitolách předurčovat, jaká bude společná hranice mezi oběma zeměmi, a to se samozřejmě Slovinsku nelíbí.

Proti postupu Slovinska je zase unie. Olli Rehn, komisař pro rozšíření EU, uvedl: „Vidím, že horečka při jednáních stoupá i tady. Musíme se všichni uklidnit a bezprostředně po vánoční přestávce začneme přemýšlet, jak se z této situace dostaneme.“ Prostředníkem ve vyjednávání by se mohlo stát Česko, které od Nového roku bude unii předsedat.

Slovinsko dnes kritizovala i eurokomisařka pro vnější vztahy Benita Ferrerová-Waldnerová. „Myslím, že by žádný stát neměl jít tak daleko, aby vnášel vlastní problémy do EU,“ řekla. „Zároveň je ale třeba apelovat na Chorvatsko. To musí učinit vše, aby bylo ve sporu nalezeno řešení,“ dodala.   

Samuel Žbogar
Zdroj: ČT24
Vydáno pod