Do ulic v centru Atén opět vyšly tisícovky demonstrantů

Atény - Několik tisíc mladých demonstrantů se dnes shromáždilo v centru Atén, které se tak už 14. den po sobě stalo dějištěm mohutných protivládních demonstrací. V odpoledních hodinách zaútočila skupinka 20 mladíků v metropoli zápalnými láhvemi na budovu francouzského kulturního střediska, budova má vybitá okna a poničený vnitřní dvůr, nikdo ale nebyl zraněn.

Nově situaci zdramatizoval také incident z této středy, kdy zatím neznámý útočník postřelil při demonstraci v metropoli dalšího středoškolského studenta. Okolnosti, za nichž byl student zraněn, se dosud nepodařilo objasnit. Podle kusých informací o incidentu utrpěl sedmnáctiletý mladík, syn známého představitele odborů, zranění na paži, když hovořil na mítinku v aténské čtvrti Peristeri. Policie vyloučila, že by za útokem byl některý policista, a zdůraznila, že v době incidentu se v oblasti žádný příslušník policie služebně nepohyboval.

Francouzský velvyslanec Christophe Farnaud k útoku na kulturní institut prohlásil, že šlo o organizovaný útok, a dodal, že zváží, jaké kroky velvyslanectví podnikne. „Už minulý týden jsme varovali francouzské turisty, aby při své cestě do Řecka zachovávali v centrech zdejších měst mimořádnou ostražitost,“ dodal.

Protestní průvody se dnes konaly i na dalších místech v metropoli. Na západním předměstí vyšli do ulic i žáci nižších stupňů. Transparenty varovaly, že „vládní terorismus nefunguje“.

Před budovou řeckého parlamentu se z podnětu dvou hlavních odborových ústředen, GSEE a ADEDY, konala další protestní akce, tentokrát na znamení nesouhlasu s návrhem státního rozpočtu na příští rok, o kterém se má hlasovat tuto neděli. Protest, který se sešel pod transparentem Dolů s vládou vrahů, ale přilákal jen několik desítek lidí.

Na večer je plánovaná další akce, koncert před aténskou univerzitou. Demonstrace zatím provází klid, byť policie zůstává v pohotovosti.

V celém Řecku studenti stále okupují budovy vysokých škol, kam policie nesmí podle řeckých zákonů vstoupit, obsazeno je i na sedm stovek dalších školských zařízení. Nynější vlna protestů a násilností, která je vůbec nejhorší za poslední desetiletí, už způsobila škody za miliony eur, odhady se pohybují kolem miliardy eur.