Datová linka mezi Evropou, Blízkým východem a Asií byla narušena

Káhira - Pod mořem vedené internetové a telefonické spojení mezi Evropou, Blízkým východem a Asií bylo vážně narušeno. Pravděpodobně byl přerušen podmořský kabel u egyptského pobřeží. Odborníci zatím nevědí, co problémy způsobilo. Společnost France Telecom, která spojení zajišťuje, pracuje na opravě kabelu. Může trvat i několik dní.

Tok dat v Egyptě klesl až o 80 procent. Egypťané se údajně nemohou dovolat do USA, mezinárodní hovory do Evropy však prý fungují. Vážnost výpadku, kterou způsobilo narušení kabelů ve Středozemním moři u
italského Palerma, je různá oblast od oblasti i v závislosti na
poskytovateli internetového připojení. 

Technici se momentálně snaží nabídnout další kapacity odklonem linek přes Rudé moře. Obtížnost spojení dokládají svědectví místních obyvatel, podle kterých je spojení buď pomalé, nebo naprosto nemožné. Všechny společnosti zajišťující přenos dat ale ujišťují, že mají možnosti alternativních cest přenosu a omezení potrvá jen krátce.

Současná situace není první problém svého druhu. V lednu letošního roku zažili Egypťané výpadek spojení s regionem Perského zálivu. Obchod a finanční služby nefungovaly několik dní.