Izraelská raketa zabila v Gaze palestinského ozbrojence

Gaza - Při izraelském náletu v pásmu Gazy zahynul palestinský ozbrojenec. K útoku sáhla izraelská armáda jen den poté, co hnutí Hamas vypovědělo šestiměsíční příměří. Obě strany se vzájemně obviňovaly z jeho porušování. Izraelci tvrdí, že při posledním útoku chtěli zlikvidovat skupinu ozbrojenců, kteří ostřelovali jejich území raketami.

Hamas a další militantní skupiny v pásmu Gazy po ukončení příměří oznámily, že jsou připraveny na jakékoliv vystupňování ozbrojeného násilí a na případné útoky z Izraele namířené proti Gaze. Jejich ozbrojenci prý během šestiměsíčního příměří absolvovali výcvik. Ještě v pátek Palestinci z Gazy odpálili na jižní Izrael dvě rakety, které ale podle izraelských vojenských zdrojů pouze poškodily jeden automobil. 

K obnovení příměří vyzval i palestinský prezident Mahmúd Abbás, který o konfliktu jednal s Georgem Busem: „Bezpochyby jsme v posledním roce výrazně podpořili pokračování mírového procesu. Společně jsme položili jeho základy. A nepochybuji, že mírová jednání budou dál pokračovat.“ 

Hamas už ve čtvrtek prohlásil, že příměří sjednané za egyptského prostřednictví nebude prodlouženo, protože Izrael nedodržel své závazky, mezi něž patří především zrušení blokády pásma Gazy, které je zcela odříznuto od světa a zásobováno podzemními tunely vedoucími do Egypta. 

Izrael uvedl, že pásmo Gazy uzavřel kvůli neustálému vystřelování raket. Palestinci rakety odpalují s novou intenzitou zejména od začátku listopadu, kdy izraelská armáda podnikla omezenou operaci zaměřenou na zničení jednoho tunelu.