Libanon po desetiletích pošle svého velvyslance do Sýrie

Bejrút - Libanon pokračuje v upevňování diplomatických styků se Sýrií. Dnes v zemi jmenoval svého velvyslance. Podobně jako při navázání prvních diplomatických kontaktů letos v říjnu se jedná o zlomový akt. Sýrie a Libanon spolu totiž neudržovaly diplomatické styky od svého vzniku ve 40. letech minulého století.

Libanon zatím oficiálně neuvedl jméno svého nového ambasadora, diplomatické zdroje ale hovoří o tom, že jím bude Michel Chúry, ambasador na Kypru. Stejně jako jeho syrský protějšek by se svého nového úřadu mohl ujmout ještě před koncem roku.

O navázání diplomatických styků s Libanonem rozhodl v říjnu syrský prezident Bašár Asad. Na normalizaci vztahů se obě země dohodly během srpnové návštěvy libanonského prezidenta Michela Sulajmána v Sýrii. Sýrie a Libanon tehdy odsouhlasily též vyznačení sporných hranic mezi oběma státy. Ty jsou špatně určeny na několika místech, zejména pak v oblasti takzvaných farem Šibáa v kontroverzním sektoru na pomezí Libanonu, Sýrie a Izraele.

Sýrie a Libanon navazují diplomatické kontakty poprvé od vyhlášení své nezávislosti ve 40. letech minulého století. Sýrie totiž dlouho pokládala svého malého souseda za umělý výtvor někdejšího koloniálního vládce - Francie a svébytnou existenci Libanonu akceptovala jen omezeně.

Bašár Asad
Zdroj: ČT24