Rozšíření schengenského prostoru hodnotí Rakousko pozitivně

Vídeň - Při příležitosti dnešního prvního výročí rozšíření schengenského prostoru bez hraničních kontrol vystoupila dnes rakouská vláda s oficiálním vyjádřením spokojenosti s dosavadní bilancí. Schengen před rokem rozšířila také čtveřice rakouských sousedů - Česko, Slovensko, Maďarsko a Slovinsko.

Před rozšířením schengenského systému panovaly u jižních sousedů velké obavy ze zvýšení kriminality a přílivu ilegálních přistěhovalců. Ministryně vnitra Maria Fekterová ale ve své zprávě konstatuje, že kriminalita v pohraničních regionech i ve velkých městech nejen nestoupla, ale v uplynulém roce se v průměru snížila o 3,3 procenta.

V nejvýchodnější spolkové zemi Burgenlandu, sousedící s Maďarskem a Slovenskem, poklesla dokonce kriminalita o 9,6 procenta. Pokles počtu trestních oznámení registrují podle Fekterové také v Dolních Rakousích, které sousedí s Českou republikou.

Ještě výraznější úbytek nezákonných aktivit je evidován u ilegálních migrantů a převáděčů. Policejní údaje uvádějí snížení počtu zadržených osob, které nezákonně překročily hranice Rakouska, z 9715 v roce 2007 na současných 8482, což činí úbytek o 12,7 procenta. Počet převáděčů dokonce klesl téměř o polovinu ze 655 na 344 osob.

„Rakousko přešlo od přímých kontrol na hranicích k pružnému a rozsáhlému systému kontrol v širším příhraničním prostoru a ve velkých městech. Tento systém se plně osvědčil stejně jako intenzivnější a profesionálnější spolupráce se sousedními zeměmi,“ uvádí rakouská ministryně ve své zprávě. Připomíná, že součástí spolupráce je i společný informační systém SIS. Díky údajům, které jsou v systému obsaženy, bylo za uplynulý rok v Rakousku zadrženo téměř 1400 podezřelých osob.

Hraniční přechody s Rakouskem
Zdroj: ČT24
Vydáno pod