V Lockerbie zavzpomínali na oběti teroristického útoku

Lockerbie - Na 270 obětí atentátu na letadlo společnosti PanAm se včera vzpomínalo ve skotském Lockerbie. V roce 1988, 21. prosince, na letadlo nad Skotskem zaútočili teroristé. K odpovědnosti za nejkrvavější teroristický útok v dějinách Evropy se po letech přihlásila Libye. Západ ji za to vzal na milost.

V Lockerbie se včera ku příležitosti výročí 20 let od útoku sešlo asi 150 lidí. Ti během smutečního shromáždění zavzpomínali na oběti útoku nad skotským Lockerbie. Při atentátu zemřelo 259 cestujících a členů posádky, o život přišlo i 11 místních obyvatel.

Na památku obětí zorganizovali v obcích poblíž Lockerbie dvě mše. Ty začaly krátce po 19. hodině, tedy v době, kdy k útokům došlo. Další dvě mše se pak konaly také na londýnském letišti Heathrow, odkud tehdy letadlo vzlétlo, a ve Spojených státech. Právě z USA pocházela většina obětí útoků ve Skotsku. Pietní akt se konal také na hřbitově v obci poblíž Lockerbie. Před velký žulový památník se jmény všech obětí lidé pokládali věnce a květiny.

Libye se k odpovědnosti za útok, k němuž agenti tajné služby použili trhavinu semtex československé výroby, přiznala až v roce 2003. Země také letos na podzim vyplatila odškodnění pro pozůstalé po obětech.

Hlavním důvodem, proč Libye zorganizovala útok na americké letadlo, byla v podstatě zapomenutá epizoda. V roce 1985 bombardovala letadla Spojených států, která startovala ze základny ve Velké Británii, několik míst v Libyi. Při útocích zemřelo 47 lidí, mezi mrtvými měla být i dcera libyjského vůdce Mummara Kaddáfího. O tři roky později se chtěla Libye pomstít tím, že zaútočila na americké letadlo.

Za útok byl odsouzen libyjský důstojník tajné služby Abdal Basat Alí Medžrahí, který se nyní ale domáhá propuštění na svobodu. V současnosti se otevřela znovu otázka, jak věrohodná byla svědectví a zda za mřížemi skončil skutečně pravý viník, který útoky spáchal. Tyto obavy by mohlo vyvrátit obnovené soudní řízení, které má začít na jaře a kde se celý případ znovu otevře.