Izrael slibuje tvrdý zásah proti Hamasu

Jeruzalém - Izraelští politici slibují svržení vlády radikálního Hamasu v pásmu Gazy. Ministryně zahraničí a šéfka strany Kadima Cipi Livniová to označila za svůj strategický cíl. Lídr pravicového Likudu a rival Livniové Benjamin Netanjahu už slibuje "aktivní politiku útoku". V pátek vypršelo příměří mezi Hamasem a Izraelem, z pásma Gazy pak Palestinci několikrát vpálili na Izrael rakety.

„Připravujeme svou odpověď na hrozby Hamasu, ale ještě musí být rozhodnuto, kdy k ní dojde a v jakém rozsahu bude,“ prohlásil hlavní poradce izraelského ministra obrany Ehuda Baraka generál Amos Gilad. „Úder je třeba vždy pečlivě připravit, je to jako u chirurgické operace. Pokud dojde k zabití žen a dětí, mezinárodní instance zastaví akci, a z té se tak stane neúspěch,“ dodal.

Izrael se připravuje k tvrdému úderu na radikální palestinské hnutí ovládající pásmo Gazy, především kvůli tomu, že Hamas vypověděl příměří s Izraelem a opakovaně na území Izraele útočí. Tvrdší postup proti Hamasu prosazuje celá izraelská vláda, která o víkendu jednala, jak proti palestinskému hnutí zakročit.

Po zásahu volá i izraelská veřejnost, která nechce čekat na další útoky, které by mohly stát životy další nevinné lidi. Izraelská vláda je proto pod velkým tlakem a dá se očekávat, že proti Hamasu skutečně co nejdřív tvrdě zakročí.