Ruské letadlo se muselo vrátit kvůli hrozbě bombového útoku

Atény - Letadlo ruské společnosti Aeroflot se při letu z Atén do Moskvy muselo vrátit na výchozí letiště. Anonymní telefonát řeckým úřadům oznámil, že je v letadle bomba. Stroj v pořádku přistál, cestující byli evakuováni, nikdo nebyl zraněn. Při následné prohlídce letadla nebyla nalezena žádná výbušnina, vyšetřovatelé proto dospěli k závěru, že šlo o falešný poplach.

Na palubě Airbusu A-319 bylo 49 pasažérů, letadlo bylo ve vzduchu zhruba hodinu, když piloti dostali informaci o hrozbě pumového útoku. „Neznámý muž nám zavolal a sdělil, že na palubě spoje Aeroflotu z Atén do Moskvy je bomba,“ řekl představitel řeckého úřadu pro civilní letectví.

„Vyzvali jsme pilota, aby se s letadlem vrátil do Atén k příslušné kontrole. V okamžiku poplachu se stroj nacházel poblíž hranic s Tureckem,“ upřesnil představitel. Podle mluvčí Aeroflotu Iriny Dannenbergové byl Airbus A-319 se 49 cestujícími na palubě ve vzduchu zhruba hodinu, když posádka dostala příkaz k návratu na aténské letiště. Mluvčí dodala, že šlo o let číslo 296, který v Aténách dosedl ve 14:18 našeho času.

Řecké úřady se s podobnými incidenty, které mají podobu planých pumových útoků, zejména v letecké a v lodní dopravě, potýkají poměrně často. Časté jsou tyto incidenty i v případě leteckých spojů směřujících z Ruska a do Ruska.

Vydáno pod