Polsko koupí od Norska raketový systém na obranu Baltu

Varšava - Polsko v nejbližších dnech podepíše smlouvu o nákupu norského raketového systému pro ochranu své části Baltského moře. Systém, který by v případě útoku mohl podpořit pozemní vojsko i námořnictvo, chce Polsko rozmístit přibližně do poloviny svého baltského pobřeží. K obchodu za 450 milionů zlotých (přibližně 2,9 miliardy korun) se Varšava chystá v době, kdy se její vztahy s Ruskem výrazně zhoršily kvůli plánu vybudovat na polském území americkou protiraketovou základnu.

Systém, který chce Polsko od Norska koupit, využívá lehkých raket s doletem 200 kilometrů, které se pohybují nízko nad hladinou moře a dají se jen těžko objevit. Jde o mobilní zařízení, které by se dalo v případě potřeby přemisťovat, píše polský list Gazeta Wyborcza. Projekt se ale setkal i s kritikou. „Raketová divize by byla použitelná na pobřeží Baltského moře v případě války. Ale to se spíš neočekává,“ cituje list námořního stratéga Krzysztofa Kubiaka. Podobně se na věc dívá vysoce postavený důstojník z velitelství NATO, který nechtěl být jmenován. Podle něho by Polsko spíše mělo v záležitostech obrany spolupracovat se svými sousedy u Baltského moře.

Polsko letos v létě se Spojenými státy podepsalo smlouvu o výstavbě protiraketové základny nedaleko Baltského moře. Součástí plánovaného amerického protiraketového štítu v Evropě je kromě raketové části v Polsku také část radarová, která má být umístěna v České republice. Tento záměr Američanů vyvolal ostrý nesouhlas a výhrůžky ze strany Ruska. Moskva původně oznámila, že v reakci na vybudování amerického protiraketového systému ve svém blízkém sousedství rozmístí rakety u Kaliningradu. Podle svých představitelů je ale ochotna udělat kompromis a je prý připravena od „řady projektů“ odstoupit, pokud by se Američané svých plánů ve střední Evropě vzdali.

Vydáno pod