Král Albert II. přijal demisi belgické vlády

Brusel - Belgický král Albert II. dnes přijal demisi vlády vlámského křesťanskodemokratického premiéra Yvesa Leterma. Nového ministerského předsedu panovník zatím nedesignoval, za hlavního kandidáta na tuto funkci je považován křesťanský demokrat Jean-Luc Dehaene, který už v čele vlády stál v 90. letech. Král zároveň vládu požádal, aby vykonávala nezbytnou agendu do jmenování nového kabinetu.

Posláním prozkoumat možnosti řešení krize panovník pověřil bývalého předsedu vlády Wilfrieda Martense. Jmenování „průzkumníka možností“ je specifikum belgické politiky v období vládních krizí. Posláním jmenované osobnosti je konzultovat představitele politických stran ohledně případných koalic. Vytvořením vlády pak většinou bývá pověřen někdo jiný.

Devět měsíců je doba, po kterou belgická vláda vznikala, stejně dlouho ale také vládla. Tentokrát ji nepoložily spory Vlámů a Valonů o rozdělení moci, které málem kabinet rozvrátily už v červenci, ale sporné okolnosti prodeje krachující banky Fortis francouzské bance PNB Paribas. Vláda se údajně pokusila ovlivnit soudní řízení týkající se privatizace. Leterme jakékoli ovlivňování justice popřel.   

Premiér Yves Leterme o víkendu letošní třetí politickou krizi konzultoval v královském paláci - a dal jasně najevo, že s řízením země už nechce mít nic společného, ani přechodně.  Král o víkendu s politiky vedl důvěrné rozhovory, opozice žádá nové volby. Naléhavě se proto hledá Letermův dočasný nástupce. Belgičané zprávy o stavu vlády přijímají s pokrčením ramen.

Belgičan:

„Rok a půl nám vláda dokazovala svou neschopnost.“

„Myslím, že tihle lidé byli čestní, ale rok a půl nám dokazovali svoji neschopnost,“ prohlásil o vládě Belgičan. „Myslím, že to Leterme neměl jednoduché, ale je někdo schopnější? To je otázka,“ doplnila Belgičanka.  

Přechodná vláda by mohla Belgii řídit do června 2009. Ten se jeví jako nejvhodnější termín všeobecných voleb, mohly by se totiž konat současně s plánovanými volbami regionálními a do Evropského parlamentu.