Archeologové zaznamenali v Egyptě a v Jeruzalémě dva významné úspěchy

Káhira/Jeruzalém - Světová archeologie zaznamenala v posledních dnech několik významných nálezů. Egyptští archeologové objevili hrobky dvou faraonových úředníků staré přes čtyři tisíce let, archeologové v Jeruzalémě zase našli přes 260 zlatých mincí starých 1400 let. Je to údajně jeden z největších jeruzalémských nálezů tohoto druhu.

Hrobky staré 4000 let přinesou nové poznatky o Staré říši

Prastaré hrobky byly nalezeny na hřbitově z doby faraona Venise v Sakkáře poblíž Káhiry. Jedna z hrobek patřila faraonovu dozorci na stavbách pyramid, druhá byla určena pro úředníka, který odpovídal za faraonovy zpěváky. Obsah obou hrobek ozdobených hieroglyfy byl již dávno vykraden. Přesto generální tajemník egyptské Nejvyšší rady pro památky Zahí Havás věří, že průzkum hrobek přinese řadu poznatků o páté a šesté dynastii Staré říše. Je rovněž přesvědčen o tom, že se v blízkosti nedávno objevených hrobek nachází rozlehlejší hřbitov.

Šestá dynastie, která byla poznamenána boji uvnitř královské rodiny a úpadkem centralizované moci, je považována za poslední dynastii Staré říše (2613-2494 před naším letopočtem). Po ní postihl Egypt hladomor a řada společenských otřesů. Sakkára byla pohřebištěm vládců starobylého Memfisu.

V Jeruzalémě se našly mince staré 1400 let

Štěstí se usmálo i na izraelské archeology. V ruinách byzantského domu u starověkých hradeb Jeruzaléma našli 264 zlatých mincí z let 610 - 613 našeho letopočtu. Je to jeden z největších podobných objevů. Na líci mincí je podobizna císaře ve vojenské zbroji, na rubu je kříž. Podle archeologů byly vyraženy někdy na začátku Herakleiovy vlády - ještě dřív, než Jeruzalém dobyly v roce 614 Peršané.

Mince se našly o víkendu - právě když začínaly židovské svátky světel Chanuka. Jedním z jejích zvyků je darovat dětem peníze, tyhle vzácné kousky ale skončí v muzeu.