Vánoce 2009 po americku: Udělej si sám

New York - Aktivnější zapojení do vánočních příprav se letos stalo módní záležitostí ve Spojených státech. Lidé zřejmě pocítili potřebu vytvořit něco vlastníma rukama, nebo už je nebaví kupovat všechno hotové, anebo chtějí v době krize nějaký ten dolar ušetřit. V každém případě se letos pustili do výroby vlastních ozdob na stromeček, který si navíc také chtějí v mnoha případech sami uříznout.

V New Yorku se řada obyvatel učí u skláře foukat vlastní ozdoby na stromek. Této možnosti lze využít třeba na Manhattanu. U firmy Urban Glass přijde lekce výroby skleněných ozdob na 225 dolarů, tedy v přepočtu přes 4000 korun.

Podle průzkumů vynaložili loni Američani na vánoční ozdoby neuvěřitelných 9,3 miliardy dolarů (179 miliard korun). Letos, kdy USA procházejí největší ekonomickou krizí od 30. let, už ale nemají příliš chuť utrácet. Průměrný rozpočet na vánoční dárky se odhaduje na 639 dolarů (přes 12 tisíc korun), což je o 200 dolarů méně než loni a zároveň je to nejnižší úroveň od roku 1994.

Uříznutí vánočního stromečku se zase stalo příležitostí pro amatérské dřevorubce. Na jedné z mála farem v Germantownu se rodiny a skupiny přátel v zimě vydávají hledat mezi tisíci stromečky ten pravý. Majitelé farmy prodávají stromečky, které si může každý sám uříznout, už od 50. let. Před deseti lety zjistili, že se poptávka zvýšila, a rozšířili výsadbu. „Když si člověk může uříznout svůj stromek, jako by navazoval znovu na své kořeny,“ říká majitel farmy Todd Butler. „Hodně lidí chce ukázat svým dětem, odkud skutečně pocházejí stromečky, že nerostou v nějaké rezervaci obchodních domů, ale vyrůstají z půdy,“ dodal. Hrát si na dřevorubce přijde už pomalu na stejnou cenu, jako koupit stromek v obchodě za 50 dolarů (950 korun). Ale vlastnoručně uříznutého stromečku si člověk více váží.