Kosmonauti z ISS pobyli šest hodin ve volném vesmíru

Moskva - Americký astronaut a jeho ruský kolega vystoupili na šest hodin z Mezinárodní vesmírné stanice. Víc než 320 kilometrů nad Zemí prováděli údržbu a vědecké práce. Především museli nainstalovat sondu na ruský segment stanice. Sonda by měla odhalit, proč se opakovaně vyskytovaly závady při pokusu odpoutat ruský dopravní modul Sojuz od stanice.

Americký kosmonaut Michael Fincke a jeho ruský kolega Jurij Lončakov, kteří nyní pobývají na Mezinárodní vesmírné stanici (ISS), dnes dokončili téměř šestihodinový výstup do kosmu. Prioritou pro rusko-americkou dvojici byla instalace sondy na ruský segment vesmírného plavidla. Ruští vědci doufají, že data z této takzvané Langmuirovy sondy pomohou objasnit závady, které se opakovaně objevily při pokusu odpoutat ruský dopravní modul Sojuz od vesmírné stanice.

Kosmonauti také nainstalovali na ruský modul Zvězda aparaturu pro dva vědecké experimenty - evropský EXPOSE-R a ruský Impuls. Cílem prvně jmenovaného pokusu je proniknout do podstaty vzniku života na Zemi a vyjasnit, zda mohou živé organismy přežít v drsných podmínkách vesmíru, zejména ultrafialové záření. V rámci experimentu Impuls instalovala dvojice na modul zařízení, které by mělo vědcům umožnit zkoumat vliv umělého plazmového proudu na okolní kosmický prostor a na šíření radiovln.