Irácký parlament schválil působení cizích jednotek v zemi po 31. prosinci

Bagdád/Bukurešť - Irácký parlament schválil rezoluci, která umožní jednotkám Velké Británie, Austrálie, Salvadoru, Estonska a Rumunska působit v Iráku i po letošním 31. prosinci, kdy vyprší jejich dosavadní mandát OSN. Hlasování odblokoval svou rezignací předseda parlamentu Mahmúd Mašhadání. Ten včera jednání o rezoluci odložil kvůli parlamentní krizi, kterou vyvolal spor o jeho odvolání. Přijaté usnesení se netýká amerického kontingentu, který se podle již dříve uzavřené dohody má stáhnout nejpozději do konce roku 2011.

Dvoustranné dohody nahradí mandát OSN, který vyprší 31. prosince. Předpokládá se, že pětice států svých 6000 vojáků z Iráku stáhne nejpozději do konce července. Místopředseda parlamentu Chálid Attíja, který zřejmě Mašhadáního dočasně zastoupí v čele zákonodárného sboru, řekl, že pro rezoluci zvedla ruku většina poslanců. „Pověřili jsme vládu učinit nezbytné kroky v otázce armád cizích zemí kromě USA,“ řekl.

O rezoluci se mělo hlasovat už v pondělí

O rezoluci, která umožňuje vládě uzavřít dvoustranné dohody s pěti zeměmi, jež chtějí udržet své armády v Iráku i po 31. prosinci, měl parlament hlasovat už v pondělí. Spor o odstoupení Mašhadáního ale jednání zablokoval. Dosavadní předseda parlamentu mnohé poslance na jedné z minulých schůzí silně urazil, ti proto požadovali jeho odchod.

Zablokovaný parlament nebyl schopný projednat návrh o působení cizích armád na území Iráku. Další projednávání rezoluce proto Mašhadání stanovil až na 7. ledna. Už předtím ale vyprší mandát sil Velké Británie, Austrálie, Salvadoru, Estonska a Rumunska. Pokud by do té doby Bagdád nepodepsal s těmito státy bilaterální dohody, byl by od 1. ledna pobyt jejich asi 6000 vojáků v zemi nelegální. Problém se netýká Spojených států, které mají v Iráku největší kontingent a s nimiž byla bilaterální bezpečnostní dohoda už uzavřena.

Mašhadání odstoupil, ale měl dvě podmínky 

Mašhadání dnes prohlásil, že je ochoten odstoupit výměnou za funkci předsedy iráckého sdružení pro lidská práva a za záruku, že se jeho nástupcem nestane člen sunnitské Irácké islámské strany, k níž on sám patří, ale jejíž členy si také proti sobě popudil. „Oznamuji, že v obecném zájmu odstupuji z funkce předsedy parlamentu,“ řekl Mašhadání na uzavřené schůzi parlamentu.

Irácký parlament
Zdroj: ČT24