V Gruzii bojovali žoldáci cizích států, zopakoval šéf ruských vyšetřovatelů

Moskva - Šéf vyšetřovacího výboru ruské generální prokuratury Alexandr Bastrykin dnes u příležitosti představení knihy o gruzínsko-ruském konfliktu zopakoval, že během srpnové války na straně Gruzie bojovali žoldnéři z cizích zemí včetně České republiky, USA, Ukrajiny, Turecka a dalších států. Bastrykin tak zopakoval svá tvrzení z listopadu.

„Během vyšetřování bylo zjištěno, že bojových akcí se na straně Gruzie účastnili členové ukrajinské nacionalistické organizace UNA-UNSO, jakož i diverzní skupiny složené z občanů USA, Česka, Turecka a Ukrajiny,“ tvrdil Bastrykin při představování „bílé knihy“ gruzínských zločinů spáchaných na Jižní Osetii během srpnového konfliktu.

Gruzie zatím na dnešní ruské tvrzení nereagovala, představitel gruzínské Bezpečnostní rady Alexandr Lomaja už předtím označil tvrzení za nesmyslné. Podotkl zároveň, že podle zákona mohou v gruzínských ozbrojených silách sloužit pouze občané Gruzie.    

České úřady o žádných českých žoldnéřích v Gruzii nevědí

„Je to součást klasické ruské propagandy,“ reagoval na Bastrykinovo vyjádření zakladatel humanitární organizace Člověk v tísni Šimon Pánek. „Lež se stala téměř součástí ruské zahraniční politiky, je to pro ně téměř normální strategický způsob, jak získávat převahu,“ řekl.

Mluvčí českého ministerstva zahraničí Zuzana Opletalová dnes řekla, že její úřad nemá o případných českých žoldnéřích v Gruzii žádné informace, a připomněla, že podobná ruská tvrzení jsou stará už několik týdnů. Její kolega z ministerstva obrany Andrej Čírtek se vyslovil ve stejném duchu. Dodal, že obecně pokud se lidé jako soukromníci zapojují do současných konfliktů ve světě, činí tak ve valné většině jako pracovníci soukromých bezpečnostních agentur, které nemají k ministerstvu obrany vztah.

Bastrykin dnes rovněž upřesnil, jaké má Rusko údaje o bilanci srpnového konfliktu. Podle Moskvy zemřelo během války 162 jihoosetských obyvatel. Celkem bylo gruzínským útokem na Jižní Osetii postiženo přes 5000 lidí. V konfliktu přišlo o život také 48 ruských vojáků.

Vydáno pod