Nositelé Nobelovy ceny vyzvali k propuštění čínského disidenta

Peking - Významné světové osobnosti a bojovníci za lidská práva dnes vyzvali Čínu, aby propustila z vězení čínského disidenta Liou Siao-pa. Přes 150 osob, mezi kterými byli i nositelé Nobelovy ceny, poslalo otevřený dopis prezidentovi Chu Ťin-tchaovi.

„V rozporu s čínským právním systémem čínská policie doposud neinformovala Liouovy příbuzné ani advokáta o tom, kde se zadržený nachází, a o důvodu jeho zatčení,“ uvádí se v dopise. „Aktivity profesora Lioua byly vždy mírového charakteru a nikdy nebyly protizákonné. Ačkoli byl profesor Liou řadu měsíců svévolně zadržován kvůli článkům kritizujícím čínskou vládu, nebyl nikdy obviněn z žádného zločinu,“ konstatuje se dále ve výzvě. Proto podepsaní lidé požadují propuštění disidenta.

Pod výzvou k propuštění disidenta jsou podepsáni mimo jiné nositelé Nobelovy ceny za literaturu Seamus Heaney a Wole Soyinka či světoznámí spisovatelé Salman Rushdie a Umberto Eco. Dopis signoval i předseda Mezinárodního PEN klubu Jiří Gruša a ředitel festivalu dokumentárních filmů o lidských právech Jeden svět Igor Blaževič.     

Kritik komunistického režimu Liou byl zatčen na začátku prosince za to, že podpořil takzvanou Chartu 08, v níž několik set čínských aktivistů navrhuje 19 opatření ke zlepšení lidských práv v Číně.

Charta 08

Dokument zaštítěný více než 300 čínskými právníky, spisovateli, vědci i umělci byl zveřejněn u příležitosti 60. výročí přijetí Všeobecné deklarace lidských práv, jež svět oslavil 8. prosince. Charta 08 žádá mimo jiné prosazení nezávislého právního systému, uplatňování svobody shromažďování a ukončení vlády jedné strany v Číně.

Vydáno pod