Mnohonásobný ukrajinský vrah dostal nejvyšší trest

Kyjev - Nejvyšší trest - doživotí - dostal na Ukrajině bývalý kriminalista Sergij Tkač. Soud v Dněpropetrovsku ho uznal vinným ze 37 vražd, pokusů o ně a znásilnění. Šestapadesátiletý muž sám tvrdil, že obětí je stovka. Sexuálně motivovaných zločinů se dopustil v letech 1984 až 2005 oběťmi třikrát ženatého otce pěti dětí byly dívky a mladé ženy. Proces s ním trval rok, rozsudek se četl dva dny.

Trest smrti byl na Ukrajině zrušen v roce 2000. Tkač sám soud vyzval, aby ho k nejvyššímu možnému trestu odsoudil, protože, jak řekl, „jsem zvíře a zvíře, jako jsem já, je potřeba držet v kleci“. „K popisu mých zločinů mi chybějí slova, taková slova ještě nebyla vynalezena,“ prohlásil také.

Tkač byl zatčen v létě 2005 u města Záporoží týden poté, co zavraždil desetiletou holčičku. Ze stovky zločinů, které si sám přičítá, se podařilo prokázat jenom část. Byly spáchány u Záporoží a u Dněpropetrovska.

Na Ukrajinu se Tkač přistěhoval v roce 1982 z Kemerova na Sibiři, kde pracoval u policie. O dva roky později začaly u Dněpropetrovska záhadně mizet dívenky a mladé ženy. Tehdejší sovětské orgány to vyšetřovaly, ale bez jakéhokoli výsledku, a proto byl případ odložen ad akta. Podobná situace ale později vyvstala v Záporoží. Po několikaletém sledování prý policisty zavedly stopy k muži, který byl nakonec zatčen v srpnu 2005.

Nejznámější ukrajinský masový vrah Anatolij Onuprijenko zavraždil v 80. a 90. letech 52 lidí. Tvrdil, že jeho počínání řídily tajné služby a mystické síly. V roce 1999 byl odsouzen k trestu smrti. Rozsudek už ale nestačil být vykonán a trest byl změněn na doživotí.

Vydáno pod