V Aténách se znovu demonstrovalo - před Vánocemi naposled

Atény - V centru Atén dnes demonstrovalo asi tisíc levicových aktivistů a studentů. Kráčeli směrem k parlamentu na centrálním náměstí Syntagma, kde se odehrávala většina manifestací po úmrtí patnáctiletého Alexise Grigoropulose zastřeleného 6. prosince v Aténách. Další skupina studentů demonstrovala před ministerstvem školství. Tato akce má být před vánočními svátky poslední. Protesty mládeže v Řecku již trvají více než dva týdny, postupně nabyly protivládního zaměření a staly se nejhorší vlnou násilností a protestů za poslední desetiletí.

Studenti chtějí počátkem ledna rozhodnout o tom, jak budou ve svých protestech pokračovat. Podle jejich koordinačního výboru je od smrti mladého Alexise v zemi okupováno přes 700 škol, včetně univerzit. Ministerstvo školství však tvrdí, že je okupována asi jen stovka škol.

Alexisova smrt rozpoutala sérii nebývalých protestů v Aténách a v dalších městech, při nichž se mladí lidé ostře střetávali s policií. Stále častější byly útoky se zápalnými lahvemi proti bankám, státním institucím a především proti policii. Podobné násilné akce však byly již časté ještě před mladíkovou smrtí. Policie je přisuzuje extrémní levici a anarchistickému hnutí.

Na počátku demonstrace, která se dnes konala před aténskou univerzitou, převrhla a zničila desítka mladých lidí poblíž stojící policejní automobil. Policistům, kteří v něm byli, se podařilo včas prchnout. V pondělí ráno neznámí útočníci stříleli na dodávku pořádkových sil, nikdo naštěstí nebyl zraněn. Vyšetřování bylo přiděleno protiteroristické brigádě.

Ilustrační foto
Zdroj: ČT24/ČTK