Tisíce křesťanů slaví Kristovo narození v Betlémě

Betlém - Tisíce křesťanů dnes od rána proudí do palestinského Betléma, aby se zúčastnily oslav Kristova narození. Podle křesťanské tradice se Ježíš narodil v místě, na němž dnes stojí bazilika Narození Páně. Na cestě je také jeruzalémský patriarcha Fuád Tval, který bude celebrovat půlnoční mši. V Betlému panuje zima a větrné počasí, ale jeho ulice jsou slavnostně vyzdobeny a poutníkům v nich na uvítanou hrají skupiny dudáků.

Večer se náměstí Jesliček před bazilikou rozezní nesčetnými jazyky, protože ruské, italské, španělské i palestinské sbory budou zpívat, zatímco poutníci budou v dlouhé frontě mířit do nitra kostela, aby mohli políbit hvězdu na jeho podlaze. Ta označuje údajně přesné místo Ježíšova zrození.

V areálu baziliky je kostel svaté Kateřiny, v němž se bude konat půlnoční mše. Kromě Tvala budou přítomni další hodnostáři římskokatolické církve a také palestinští představitelé. Mše, které se dnes budou konat v Betlému, by měl živě přenášet speciální křesťanský televizní kanál, který nabízí kromě Betléma také pohledy do křesťanských památek v Jeruzalému.

Palestinská samospráva je odhodlaná zamezit jakýmkoli incidentům, takže z Jericha a Ramalláhu byly povolány policejní posily a v Betlému i jeho okolí panují přísná bezpečnostní opatření. Večer se očekává silný silniční provoz, ale ulice vedoucí k náměstí Jesliček budou uzavřeny. Svá vozidla musí návštěvníci zaparkovat u autobusového nádraží a ke kostelu dojít pěšky.

Ministryně cestovního ruchu Chúlúd Dajbasová řekla, že se tento týden v Betlému očekává na 40 tisíc návštěvníků. O povolení k průjezdu Izraelem požádalo i 900 Palestinců z pásma Gazy, Izrael ale pustil přes své území jenom třetinu z nich. Na jaře se na Blízký východ chystá papež Benedikt XVI. a na programu jeho návštěvy je také Betlém.

Palestinští obchodníci a hoteliéři si pochvalují obnovený zájem turistů o Betlém. Od roku 2000, kdy vypuklo druhé protiizraelské palestinské povstání, zelo toto významné křesťanské poutní místo prázdnotou. Letos hoteliéři hlásí plnou obsazenost a mají zamluvené pokoje až do jara. Podle odhadů přináší palestinské samosprávě cestovní ruch v úspěšných dobách až 480 milionů dolarů ročně (9 miliard korun).

Obecně je obnovený zájem o palestinský západní břeh Jordánu přičítán dobré bezpečnostní situaci na tomto území. Izrael tvrdí, že je to díky bariéře, již kolem Předjordánska vystavěl. Palestinci ale tuto čtyřmetrovou zeď považují za symbol apartheidu. Izraelský premiér Ehud Omert v úterý prohlásil, že je třeba zeď dostavět i kolem klíčových jeruzalémských čtvrtí. Na rozdíl od mnohých ostatních politiků je ochoten přistoupit na palestinský požadavek a v rámci mírové dohody Jeruzalém rozdělit na izraelskou a palestinskou část. Mírová jednání se letos nepodařilo dovést do konce, jak si přál americký prezident George Bush.

Oslava Vánoc v Betlémě netrvá pouze jeden den. Různé směry křesťanství totiž slaví Vánoce jindy. Římští katolíci a protestanti vzpomínají na narození Ježíše Krista 25. prosince. Řekové, Syřané a ostatní ortodoxní křesťané slaví Vánoce 6. ledna. Arméni si narození Ježíše Krista připomínají až 18. ledna.

Betlém, z hebrejského Bet Lechem, Dům chleba, je vzdálen pár kilometrů od centra Jeruzaléma. Leží v zóně obývané Palestinci, což vedlo k tomu, že byl několik let z důvodu bezpečnosti hermeticky uzavřen. I tudy totiž pronikali sebevražední atentátníci do Izraele odpalovat bomby.

Vydáno pod