Papež vyzval k pomoci zneužívaným dětem a míru na Blízkém východě

Vatikán - Papež Benedikt XVI. vyzval při půlnoční mši ve vatikánské bazilice svatého Petra v noci na dnešek věřící k pomoci dětem, které jsou zneužívány a opuštěny. Zároveň se modlil za to, aby se mír opět vrátil do Betléma, palestinského města, kde se podle křesťanské tradice narodil Ježíš. Právě na palestinská území - do Jordánska a Izraele - by měl přijet příští rok v květnu. Vatikán tuto cestu ale dosud nepotvrdil.

Tradiční půlnoční mše ve Vatikánu se zúčastnily tisíce věřících i turistů. Pro ty, kteří se nemohli dostat přímo do baziliky, byly na Svatopetrském náměstí umístěny obří televizní obrazovky.

Jednaosmdesátiletý papež oděný do slavnostního bílého roucha zdobeného zlatem v proslovu připomněl „bídu dětí ulice, které jsou zbaveny rodinného krbu, dětí, které jsou brutálně zneužívány jako vojáci a jsou využívány jako nástroj násilí místo toho, aby byly posly usmíření a míru“. Hovořil v něm podle agentury AP také o dětech, které „se staly obětí pornografického průmyslu a všech dalších odporných forem ponížení, což tyto děti traumatizuje do hloubi jejich duše“. „Betlémské děťátko nás opět vyzývá, abychom učinili vše, co je v našich silách, a učinili přítrž utrpení těchto dětí,“ zdůraznil papež.

Papež se také vyslovil pro nastolení míru v Betlémě a nepřímo také k ukončení konfliktu mezi Izraelem a Palestinci. „Modleme se za to, aby tam (v Betlémě) byl nastolen mír a aby se skoncovalo s nenávistí a násilím. Modleme se za vzájemné porozumění, aby se otevřela srdce a aby pak mohly být otevřeny hranice,“ řekl unaveným hlasem Benedikt XVI.

Přímo v Betlémě v Chrámu narození Páně se sešly tisíce věřících. Půlnoční mše se zúčastnilo i na dvě stě  Palestinců z pásma Gazy, kteří dostali od izraelských úřadů zvláštní povolení k návštěvě Betléma. V chrámu byl i předseda palestinské samosprávy Mahmúd Abbás. Palestinské úřady do Betléma poslaly zvláštní posily z jiných palestinských měst, aby dohlížely na bezpečnost poutníků.

Vlastní církevní oslavy letošních vánočních svátků začaly už ve středu odpoledne slavnostním odhalením velkého betlému, který byl rovněž podle tradice postaven na Svatopetrském náměstí v těsném sousedství mohutného vánočního stromu. Ztepilý smrk darovali letos farníci z Rakouska. Papež také zažehl podle letitého zvyku s příchodem tmy v okně své pracovny svíci jako symbol míru.

Vánoční požehnání městu a světu už 75 let

Dnes v poledne přednese Benedikt XVI. z balkonu baziliky proslov Urbi et Orbi (Městu a světu). Očekává se, že jako každý rok si papežovu řeč přijedou vyslechnout desetitisíce poutníků z celého světa. Na závěr je papež pozdraví ve více než 60 jazycích, včetně češtiny.

Vánočního a také velikonočního papežského požehnání se z centrální lodžie baziliky dostává „městu a světu“ už 75 let. Poselství a slavnostní požehnání na Boží hod vánoční se za tu dobu stalo pro věřící i nevěřící neodmyslitelnou součástí svátečního poledne.

Dnešní půlnoční mše stejně jako čtvrteční poselství budou přenášet televizní stanice do mnoha zemí světa, kde je budou v přímém přenosu sledovat miliony lidí. Papežovo vánoční požehnání Urbi et Orbi vysílá v přímém přenosu Česká televize na programu ČT1. Začátek přenosu je v 11:55.