Čínské úřady pozatýkaly v Tibetu 59 lidí

Peking - Čínské úřady pozatýkaly v Tibetu 59 lidí a obvinily je ze šíření fám a z pokusu o vyvolání rasové nesnášenlivosti a násilí. Oznámila to podle dnešní zprávy agentury Reuters čínská média. Všichni zadržení byli obviněni z toho, že jednali pod vlivem exilového tibetského duchovního vůdce dalajlamy a také ze stahování "reakčních" písní z internetu a z jejich rozšiřování v Tibetu.

Tibet se stal letos v březnu dějištěm masových protičínských protestů, z jejichž vyprovokování Peking obvinil dalajlamu, kterého označuje za separatistu. Dalajlama však tato obvinění Pekingu opakovaně odmítl.

„Po násilných incidentech z března někteří lidé pod vlivem a za povzbuzování dalajlamy a jeho kliky záměrně šíří fámy a rozjitřují národnostní cítění, čímž ohrožují národní bezpečnost i bezpečnost lidí,“ uvádí se ve zprávě čínských médií.

Čínská policie proto prohledává trhy ve Lhase, tibetském správním středisku, a pátrá po lidech, kteří prodávají ilegálně stažené nahrávky z internetu. „Tito lidé doufají ve vyvolání násilností a v narušení politické stability ve Lhase,“ dodává zpráva čínských médií.

Čína obsadila Tibet v 50. letech. Po povstání proti čínské nadvládě v roce 1959 duchovní vůdce Tibetu dalajlama uprchl do exilu. Skupiny za lidská práva upozorňují, že od jarních protestů zůstávají stovky Tibeťanů stále ve vězení, kde je s nimi krutě nakládáno a jsou dokonce mučeni.