Po celém světě slavilo Vánoce přes 1,5 miliardy křesťanů

Praha - Vánoce slavilo různými způsoby víc než 1,5 miliardy křesťanů po celém světě od Ameriky až po Austrálii. Přední církevní představitelé a politici tradičně vyzývali k míru a překonání ekonomické krize. Na řadě míst si zase lidé tento významný křesťanský svátek připomněli netypicky.

Po osmi letech se oslavy vrátily na místo, kde to všechno začalo - do Betléma, který leží na západním břehu Jordánu. Slavnosti začaly ve vyzdobeném městě za přísných bezpečnostních opatření už na Štědrý den odpoledne.

Půlnoční mši odsloužil jeruzalémský patriarcha v přeplněném kostele svaté Kateřiny stojícím na místě, kde se podle křesťanské tradice narodil Ježíš. Slavnostního obřadu se zúčastnil také prezident palestinské samosprávy Mahmúd Abbás. Během kázání zazněla i nepřímá výzva k mírovému řešení konfliktu na Blízkém východě.

„Mír je nejen právem každého člověka, ale je zároveň řešením pro všechny konflikty a rozdíly. Naopak válka mír a bezpečnost nepřináší,“ soudí jeruzalémský patriarcha Fuád Tval. Vánoční poselství adresovali lidem významní církevní a političtí činitelé na celém světě. V britské televizi tradičně vystoupila královna Alžběta II., na jiném kanále měl nezvykle Britům popřát šťastný rok íránský prezident Ahmadínežád.

K Američanům se zase obrátil budoucí prezident Obama, který tráví svátky hraním golfu na Havaji. „V těžké době ekonomické krize musíme udělat vše, abychom pomohli druhým, a najít nové myšlenky, abychom začali novou kapitolu naší jedinečné země,“ prohlásil Obama. Ten taky ocenil lidi, kteří nemohli být o Vánocích se svými blízkými - vojáky sloužící tisíce kilometrů od domova v Iráku a Afghánistánu.