Na jihozápadě Francie vybuchla bomba, druhou zneškodnili policisté

Paříž - Ve sportovním centru na jihozápadě Francie dnes policisté zneškodnili bombu. Další ale vybuchla v budově realitní agentury v sousedním regionu. Dnes o tom informovala agentura Reuters, podle níž nejsou hlášeni žádní zranění. Policie zatím neuvedla, kdo za nastraženými bombami stojí.

Policisté zneškodnili jednu z bomb ve městě Capbreton kolem poledního. Na místě výbuchu prý nalezli nasprejovaný nápis „Baskicko není na prodej“.

Capbreton leží v regionu Akvitánie, který zasahuje do francouzské části Baskicka. K výbuchu další bomby prý došlo v sousedním regionu, agentura Reuters však neupřesnila podrobnosti. Při výbuchu nebyl nikdo zraněn.

V Baskicku, a to i jeho francouzské části, působí separatistická organizace ETA, jež bojuje 40 let za nezávislost Baskicka.

Na podzim bezpečnostní síly způsobily ETA značné ztráty zatčením jejích čelných vůdců. Španělská vláda je dokonce přesvědčena, že počet jejích bojovníků se snížil na relativně malý počet. Organizace však pokračuje ve svých pravidelných atentátech.