Vědci odcestovali na Mendelovu polární stanici v Antarktidě

Brno/Praha - Do Antarktidy odcestovala expedice vědců, kteří budou trávit třetí sezonu na tamní české Mendelově polární stanici. Z Prahy odletěli do Jižní Ameriky, a pokud jim bude počasí přát, dostanou se na ledový kontinent v lednu.

Stanice se nachází na ostrově Jamese Rosse nedaleko Antarktického poloostrova. Vědci v této lokalitě zkoumají takzvané antarktické oázy. Jsou to místa, z nichž ustoupil ledovec a na kterých vzniká první život v podobě nižších rostlin - řas, mechů a lišejníků. Výzkum se zabývá i geologií této oblasti a jejím počasím. Mohl by odpovědět na některé otázky spojené s globálním oteplováním klimatu. 

Vědci vyrážejí na jih v době, kdy je tam nejmírnější počasí. Touto dobou totiž v Antarktidě panuje léto. Mendelova stanice bude využívána až do konce března, pak opět osiří. 

Expedice si na jih veze nové přístroje na sledování počasí i fotosyntentických procesů u mechů a lišejníků. Tým tvoří vědci ze čtyř českých a moravských univerzit, České geologické služby i pražského Národního muzea. K nováčkům patří skupina ornitologů z olomoucké Palackého univerzity, kteří nyní zahájí svůj výzkum zaměřený na kolonii rybáků a také chaluh jižních.

Kromě Antarktidy bude mít Česko svoji vědeckou základnu i v Arktidě. Na Špicberkách ji buduje Jihočeská univerzita.