Pákistánci si připomínají první výročí smrti Bénazír Bhuttové

Islámábád - Až dvě stě tisíc lidí přišlo uctít památku bývalé pákistánské předsedkyně vlády Bénazír Bhuttové. První premiérka, která kdy vládla v muslimské zemi, byla zavražděna přesně před rokem. Obřadu v jejím rodném městě Garhi Chudá Bachš se měl zúčastnit i její manžel a současný pákistánský prezident Zardárí, ale z bezpečnostních důvodů mohl pouze pronést projev z domu její rodiny v nedalekém Nauderu. Prohlásil v něm, že ti, kdo ji zavraždili, nemohou zabít její ideje a že demokratizace, o kterou usilovala, je dnes skutečností. Generální tajemník OSN při té příležitosti oznámil, že vytvoří nezávislou komisi, která vraždu političky znovu prošetří. Akci doprovází mimořádná bezpečnostní opatření.

Kvůli prvnímu výročí bylo na dnešek v Pákistánu vyhlášeno pracovní volno. U rodinného mauzolea v malé vesnici Garhi Khuda Bakš je podle některých odhadů až 200 tisíc lidí. Mnozí z nich cestovali stovky kilometrů, někteří šli desítky kilometrů pěšky. Desítky tisíc jich
začátek dnešního shromáždění nestihly kvůli husté mlze.

Vzpomínkový obřad doprovázejí přísná bezpečnostní opatření. Procesí na počest premiérky měl vést vdovec Ásif Alí Zardárí, který je od září pákistánským prezidentem. Úřady se ale obávaly, že by se mohl stát terčem vražedného útoku, stejně jako jeho žena, která zemřela při sebevražedném atentátu na předvolebním shromáždění v Rávalpindí.

Bhuttová byla zavražděna dva měsíce poté, co se vrátila z dlouhodobého exilu. Atentát byl spáchán, když odjížděla z předvolebního shromáždění. Událost uvedla Pákistán do období politického chaosu. Její pákistánská lidová strana zvítězila díky vlně sympatií v parlamentních volbách. Pod tlakem musel odstoupit i bývalý prezident Mušaraf. Nové vedení ale nezvládá řešit ekonomickou krizi ani rostoucí útoky islámských radikálů.

Koaliční vládu oslabují i spory o příčině smrti Bhuttové. Vyšetřování pákistánských úřadů i britského Scotland Yardu potvrdilo, že Bhuttovou zabil výbuch nálože. Podle jejích příznivců ji ale vrah zastřelil. Do věci se nově vložila i OSN, která hodlá zřídit nezávislou vyšetřovací komisi.

Řada účastníků dnešního shromáždění vyslovovala rozhořčení právě nad tím, že kvůli atentátu nebyl nikdo potrestán. Za pachatele se všeobecně považují islámští extremisté, kterým nebyla po chuti její ochota podpořit po předpokládaném převzetí moci tažení Spojených států proti terorismu.

Rodina Bhuttové spolu s ministry a poslanci uctila její památku minutou
ticha ve 13:20 SEČ, tedy přesně v hodinu, kdy na ni byl před rokem
podniknut útok.

První výročí jejího úmrtí si Pákistán připomíná v ovzduší nového napětí ve vztazích s tradičním rivalem Indií kvůli listopadovému teroristickému útoku na několik exponovaných míst v Bombaji. Podle Indie měli teroristé základnu právě v Pákistánu.

Vydáno pod