Austrálie je případně ochotna přijmout vězně z Guantánama

Canberra - Australská vláda je ochotná přijmout do země propuštěné vězně z kontroverzní americké základny Guantánamo, pokud ta bude uzavřena. Dnes to s odvoláním na vládní zdroje oznámil list The Australian. Vláda ale podle něj zároveň upozornila, že o přijetí či nepřijetí jednotlivých osob se bude rozhodovat individuálně. Spojené státy jsou právě kvůli věznici kritizovány. Řada zadržovaných na Guantánamu je prý vystavena mučení a nelidskému zacházení. Příští americký prezident Barack Obama oznámil, že chce kontroverzní věznici, kde je asi 250 lidí, do dvou let uzavřít.

„Jakékoli rozhodnutí o přijetí (vězňů) do Austrálie se bude posuzovat případ od případu,“ řekl mluvčí premiéra Kevina Rudda. „Všechny schválené osoby přicházející do Austrálie by se rovněž musely podrobit našim přísným právním požadavkům,“ dodal.

Ochotu přijmout vězně z Guantánama vyjádřilo v pátek Španělsko. Podmínkou Madridu je, že se mu podaří přijmout dohodu s ostatními státy Evropské unie. Přijetí vězňů jsou z evropských zemí nakloněny i Portugalsko a Německo, naopak Nizozemsko, Švédsko a Dánsko tuto možnost odmítly.

Věznicí na Guantánamu prošlo od roku 2002 asi 800 lidí, dosud jich tam je zadrženo na 250. Přibližně 60 z nich bylo zproštěno všech obvinění, ale americké úřady je nechtějí vydat do zemí jejich původu kvůli obavám, že by zde propuštění vězni byli pronásledováni. Některé státy také odmítly své zadržované občany přijmout s tím, že představují bezpečnostní riziko.

Ve věznici na Guantánamu na Kubě Spojené státy zadržují osoby podezřelé ze spáchání teroristických akcí nebo z příslušnosti k mezinárodní teroristické síti al-Káida. Washington zadrženým nepřiznává status válečných zajatců podle ženevské konvence, ale označuje je za „nepřátelské bojovníky“, což podle americké interpretace umožňuje zadržovat je bez soudu a bez přístupu k právníkům.