CIA nabízí afghánským vůdcům za informace viagru

Washington - Američtí špióni nabízejí v Afghánistánu výměnou za informace mimo jiné třeba i viagru. S odvoláním na zdroje ze CIA to tvrdí deník Washington Post. Modrou pilulkou posilující pohlavní potenci berou za vděk hlavně postarší kmenoví vůdci, kteří mohou mít až čtyři manželky. Obvykle CIA za informace nabízí peníze nebo zbraně. CIA podporuje vše, co by mohlo pomoci "spřátelit se a mít vliv na lidi", prohlásil nejmenovaný agent CIA, který v Afghánistánu pracuje.

Výzvědná služba, jež odměňuje obdržené informace, navrhuje pro informátory stále bizarnější odměny - například kapesní nože, hračky, školní potřeby, cestovní víza, lékařskou péči včetně chirurgických zákroků a nyní tedy i lék proti impotenci.

Nejobvyklejší dary jsou peníze či zbraně, ale ty mohou způsobit v konečném důsledku problémy: zbraně mohou padnout do špatných rukou a náhlé zbohatnutí zase může přitáhnout nebezpečnou pozornost, píše list. Ovšem čtyři krabičky viagry změnily postoj jistého vlivného šedesátiletého náčelníka. „Přišel za námi celý rozzářený. A potom si můžeme v oblasti dělat, co chceme,“ vysvětlil jeden z agentů.