Pákistán přes pohyby vojsk ujišťuje, že nechce válku s Indií

Islámábád - Pákistánský prezident Ásif Alí Zardárí dnes řekl, že problémy regionu lze řešit jedině dialogem. Krátce předtím předseda pákistánské vlády Júsuf Ráza Gílání znovu ujistil, že Pákistán nechce válčit s Indií, ale je plně připraven odrazit její případnou agresi. Obě prohlášení přišla den poté, co zpravodajské služby informovaly o přesunech pákistánských vojenských posil k indickým hranicím a co indický prezident Manmóhan Singh jednal s velením všech tří armádních složek o připravenosti země na případný konflikt.

„Znovu ujišťuji, že nepodnikneme akci. Nechceme válku, nechceme boj, nechceme střet s našimi sousedy. Budeme jen reagovat. My nebudeme ti, kdo se vrhnou do neopatrného dobrodružství, ale zároveň jsme schopni ubránit svou zemi,“ řekl pákistánský premiér v Islámábádu na pietní ceremonii k dnešnímu prvnímu výročí zavraždění své někdejší předchůdkyně Bénazír Bhuttové.

Podle agentur začal v pátek Pákistán přesouvat od afghánských hranic k hranicím s Indií 20.000 vojáků. Zároveň byly zrušeny všechny dovolené a volna vojáků k opuštění posádek. Podle agentury AP se však většina analytiků domnívá, že nová válka mezi oběma státy je nepravděpodobná, protože oba mají hodně co ztratit.

Nové napětí mezi oběma jadernými mocnostmi, které už spolu vedly tři války, vyvolaly listopadové teroristické útoky v Bombaji. Zahynulo při nich přes 170 lidí. Indie tvrdí, že útočníci byli z islámské extremistické skupiny Laškare tajjaba, která má základny v Pákistánu. Ten popírá, že by byl do atentátů jakkoli zapleten, a obviňuje z nich „nestátní živly“.

Vydáno pod