Izrael povolává záložníky, očekává se pozemní operace v Gaze

Jeruzalém - Izraelská vláda se dnes podle agentury AFP rozhodla mobilizovat více než 6500 záložníků v souvislosti s možností, že do ofenzivy proti hnutí Hamas v pásmu Gazy budou nasazeny i pozemní ozbrojené síly. Izraelská pozemní vojska se již nyní hromadí u hranic pásma Gazy. Nicméně Izrael stále trvá na tom, že chrání civilisty před terorismem. Jakékoliv příměří je v dané chvíli vyloučené. Izraelský ministr obrany Ehud Barak v rozhovoru pro americkou stanici CBS News potvrdil, že akce mohou zesílit: "Jestliže cílů operace nedosáhneme ze vzduchu, budeme muset zvážit boty v terénu."

Vládní tajemník Oved Jehezkel podle agentury Reuters po dnešním zasedání kabinetu sdělil, že izraelské obranné síly povolají další záložníky v příštích dnech. „Mobilizace zahrnuje bojové jednotky a jednotky pasivní obrany,“ upřesnil Jehezkel. V rozhovoru pro izraelský rozhlas dále řekl, že vláda zatím neuvažuje o ukončení bojů. „Máme čas, trpělivost a prostředky… abychom vrátili život v jižním Izraeli do normálních kolejí.“

Podle izraelských pozorovatelů, na něž se odvolává agentura Reuters, cílem ofenzivy není zmocnit se znovu pásma Gazy nebo zničit tamní vládu Hamasu. Židovský stát chce prý jen donutit Hamas k novému příměří, jež by vedlo k dlouhodobému zastavení přeshraničních raketových útoků.

Barak: Cílem operace v Gaze je mír na jihu Izraele 

„Jsme připraveni na všechny možnosti. Pokud bude nutné nasadit pozemní oddíly na obranu našich občanů, pak to uděláme,“ prohlásil premiér Ehud Barak ještě před zasedáním vlády. Řekl, že v případě potřeby izraelská armáda rozšíří i prohloubí své operace v Gaze.

„Musíme si uvědomit, že to nebude trvat jen krátkou dobu a nebude to snadné, ale musíme dokázat své odhodlání,“ zdůraznil Barak. Před zahájením zasedání kabinetu připomněl, že cílem operace v Gaze je „umožnit občanům na jihu Izraele vést normální život po letech neustávajících raketových a granátových útoků“.

Část záložníků už byla mobilizována o něco dříve, aby mohli být nasazeni u hranice s pásmem Gazy na ochranu obcí před raketovými útoky Hamasu.