Vondra prý mezi kandidáty na šéfa NATO, podle Rakušanů je „pan Evropa“

Vídeň/Praha - Rakouský tisk se dnes zaměřil na českého vicepremiéra pro evropské záležitosti Alexandra Vondru. Píše o něm, že je to "pan Evropa z Prahy, který přichází s východní strategií". Der Standard otiskl profil Vondry s tím, že právě on je tváří, se kterou se teď Evropané budou setkávat stále častěji. Spolu s premiérem Mirkem Topolánkem bude mít za úkol ukázat všem skeptikům, že Česko zvládne své předsednictví i přes vnitropolitické problémy.

I když prý Vondru mnozí vnímají jako proamerického politika, který velmi usiluje o to, aby byl v Česku umístěn americký radar, Standard upozorňuje na to, že český vicepremiér umí vyjednávat i s Rusy.

Šéfem NATO by mohl být Blair, Sikorski - a prý i Vondra

České Právo dnes přineslo informaci, že Vondra je podle listu International Herald Tribune mezi kandidáty na šéfa NATO. Hlavním favoritem ale zůstává dánský premiér Anders Fogh Rasmussen, následuje polský ministr zahraničí Radek Sikorski. Ani jeden z nich ale o funkci neusiluje. Ve hře jsou tak i jména norské ministryně obrany Anne-Grete Strom-Erichsenové nebo bývalé šéfky obranného resortu Francie Michele Alliot-Mariové. International Herald Tribune také napsal, že pokud by měl zájem bývalý britský premiér Tony Blair, funkci by dostal.

Nový šéf NATO bude znám po dubnovém summitu aliance, kdy z funkce odstoupí dosavadní generální tajemník Jaap de Hoop Scheffer.

Vydáno pod