Irák podepsal s Británií a Austrálií dohodu o setrvání vojsk

Bagdád - Irák dnes podepsal s Británií a Austrálií dohodu umožňující setrvání jejich vojsk na iráckém území i po posledním dni letošního roku, kdy vyprší mandát OSN opravňující k jejich pobytu. S odvoláním na irácké ministerstvo obrany o tom informovala agentura Reuters.

Podle mluvčího ministerstva Muhammada Askarího dokument vstoupí v platnost ve čtvrtek 1. ledna. Dohoda stanoví, že bojové jednotky obou zemí musí opustit Irák do konce července. Británie měla kdysi v Iráku 40 000 vojáků, zbývá jich tam ale už jen 4 100. Většina z nich působí v blízkosti jihoiráckého ropného města Basra. Austrálie má podle agentury Reuters v zemi 300 vojáků.

Dnešní podpis dohod umožnila rezoluce o pobytu armád pěti zemí v Iráku do půlky příštího roku, kterou irácký parlament schválil 23. prosince. Jedná se o asi 6 000 vojáků z Velké Británie, Austrálie, Rumunska, Estonska a Salvadoru. S USA Irák podobnou dohodu uzavřel již dříve. Na jejím základě mohou Spojené státy ponechat své vojáky v Iráku až do konce roku 2011.