Američtí muslimové se v letadle bavili o motoru, cestující se báli o svou bezpečnost

Washington - Údajně podezřelé poznámky devíti muslimů v tradičním arabském obleku vyděsily na palubě letadla ve Washingtonu ostatní cestující natolik, že muslimové museli dopravní prostředek opustit. Následné šetření však ukázalo, že šlo pouze o nedorozumění, podezřelí totiž pouze mluvili o motoru. Po tomto incidentu mohli odletět další linkou, napsal dnes deník Washington Post.

Skupina muslimů, kteří jsou až na jednu výjimku občany USA, chtěla odcestovat na Floridu a zúčastnit se zde náboženského obřadu. Byli mezi nimi i lékař, advokát a tři malé děti. Muži však byli oblečeni do dlouhého splývavého oděvu a na tváři měli plnovous, ženy si zase zakrývaly vlasy šátky. Kashif Irfan, jeden z postižených pasažérů, později uvedl, že jeho bratr a švagrová jen diskutovali o tom, které sedadlo je nejbezpečnější a posadili se na místo v blízkosti motorů letadla. „Můj bratr jen řekl: 'Jé, tryskové motory jsou hned vedle mého okénka!,'“ přiblížil celou situaci Irfan.

Dva cestující se však zjevně cítili ohroženi a stěžovali si posádce, která zalarmovala piloty a agenty FBI. Ochranka washingtonského letiště i FBI po vysvětlení nedorozumění nechaly skupinu odletět dalším letadlem. Mluvčí letecké společnosti AirTran Tad Hutcheson, v jejímž stroji se incident odehrál, nicméně uvedl, že posádka se zachovala naprosto správně a podle předpisů. „Ti lidé tam říkali něco, co by na palubě letadla říkat neměli, a ostatní si to špatně vyložili,“ prohlásil Hutcheson. Že vykázaní cestující byli muslimové, na celé věci podle něj nic neměnilo a jednalo se jen o náhodu.