Sarkozy jede na Blízký východ ve stejnou dobu jako delegace EU

Paříž - Francouzský prezident Nicolas Sarkozy spěchá urovnat situaci na Blízkém východě. Chce dopomoci k mírovému řešení konfliktu v pásmu Gazy. Sarkozy si cestu naplánoval na dobu, kdy bude v oblasti český ministr zahraničí Karel Schwarzenberg jako představitel předsednické země Evropské unie také jednat o řešení střetu Izraele s radikálním palestinským hnutím Hamas.

Program francouzského prezidenta se přitom nápadně podobá rozvrhu delegace Evropské unie v čele s šéfem české diplomacie. O záměru Sarkozyho navštívit Blízký východ ví Česko od 31. prosince, kdy se údajně s českým premiérem Mirkem Topolánkem Sarkozy shodl na koordinaci úsilí dosáhnout mírového řešení konfliktu mezi Hamasem a Izraelem.

Nejprve Sarkozy zamíří do Egypta, kde se ve stejnou dobu Schwarzenberg setká s prezidentem Husním Mubarakem. V pondělí budou delegace EU a francouzský prezident takřka současně jednat v Izraeli a na palestinském západním břehu Jordánu. Sarkozy má naplánované jednání s šéfem palestinské samosprávy Mahmúdem Abbásem a poté v Jeruzalémě s izraelským ministerským předsedou Ehudem Olmertem. Obě strany chce Sarkozy přesvědčit o nutnosti ukončení bojů. Izrael ovšem zatím nic takového nepřipouští s tím, že na Hamas se nelze spolehnout.   

V úterý se cesty obou delegací rozcházejí. Zatímco Schwarzenberg zamíří do Jordánska, Sarkozy poletí do Sýrie, kde chce jednat s prezidentem Bašárem Asadem. Sýrie má velký vliv na Hamas, který z pásma Gazy ostřeluje raketami Izrael a jehož vůdce Chálid Mišal našel na jejím území útočiště.

Sarkozy pak ukončí své turné v Libanonu, kde na jihu působí francouzští vojáci v rámci mírové mise.

Vydáno pod