Hologramy chrání bankovky, v budoucnosti budou také bavit

Praha – Hologramy začínají být stále bežnějším jevem používaným na konferencích nebo v médiích. V posledním roce se holograficky zúčastnil konference v Abú Dabí britský princ Charles, debatu kandidátů na amerického prezidenta zase vedl hologram moderátorky, která v té chvíli byla v jiném městě. Hologramy jsou ale dnes používány především jako bezpečnostní prvky a v budoucnu by měly hrát důležitou roli nejenom v showbyznysu, ale například také jako nosiče dat.

Nedávno představená holografická technologie Nanogravure od české firmy Optaglio má být užívána především k ochraně dokumentů, ale také například oblečení. „V posledních letech jsme vyvinuli nový typ hologramu, který se stává součástí oblečení, to znamená, že se nažehluje,“ přiblížil ředitel společnosti Optaglio Petr Franc.

Dodal ovšem, že se nejedná o nejběžnější bezpečnostní prvek: „Hologramy nejčastěji používají státní instituce – jsou to jednotlivá ministerstva, státní orgány – na zabezpečování dokumentů, jako jsou pasy, občanské průkazy, řidičské průkazy, víza, kolky…“

Rozhovor s Tomášem Těthalem a Petrem Francem (zdroj: ČT24)

Nově představený Nanogravure má být součástí dálničních známek pro rok 2009. Petr Franc uvedl, že cena jednoho malého hologramu podobného tomu z dálničních známek se pohybuje mezi desítkami haléřů až jednotkami korun. Zájem o nový bezpečnostní prvek mají zejména národní banky. Generální ředitel koncernu Optalio Group Tomáš Těthal dodal, že budoucnost své společnosti spojuje především s ochranou bankovek.

Podle představitelů společnosti Optaglio bude technologie Nanogravure používána několik dalších let, než ji dokáží věrně napodobit padělatelé. Potom ji zřejmě nahradí nový druh hologramu, který nyní vyvíjejí laboratoře Optaglio, uvedl Těthal.

Hologram, který použila CNN při debatě prezidentských kandidátů ve Spojených státech nebo pomocí kterého se zúčastnil princ Charles konference v Arábii, je zatím finančně velmi náročný. „Při amerických volbách použili 37 kamer, pro zpracování a přenos dat měli více než 20 počítačů a pro rekonstrukci musíte mít výkonné lasery a flexibilní holografické médium,“ řekl Tomáš Těthal.

Přibližně během deseti let by ale podle Petra France mohly holograficky probíhat přednášky na univerzitách třetího věku, technologie by měla být využívána také v showbyznysu.