Sedmý den bojů v Gaze - obyvatelům hrozí humanitární krize

Gaza - Po sedmi dnech ostřelování v Gaze vládne strach. Ulice jsou pusté, vládní budovy i civilní správa skončily v troskách, elektřina není, plyn došel. V přeplněných nemocnicích už ošetřují jen těžká zranění. Milion a půl obyvatel Gazy se v hrůze ze zvuku letadel krčí v domech s rozbitými okny. Ven do ledového počasí se odvažují jen při shánění jídla. "Gaza hoří, děti nemají co jíst, elektřina nejde, pomalu umíráme," říká obyvatel oblasti Mohammed Nagib.

Sedm dní už trvá izraelské bombardování palestinských cílů v Gaze a souběžně s tím radikálové palestinského Hamasu pokračují v raketových útocích na Izrael. Počet mrtvých Palestinců podle zveřejněných údajů dosáhl čísla 425. Čtvrtina z toho přitom připadá na ženy a děti. Zraněných jsou dva tisíce. Ve válečné zóně se navíc každým přibývajícím dnem zhoršuje humanitární situace.

„Vůbec poprvé jsme byli v Gaze svědky žebrání a vybírání odpadků. Izraelská vláda přesto s poukazem na pokračující humanitární konvoje s pomocí tvrdí, že situace není krizová,“ komentuje situaci Karen Koning AbuZaydová z agentury OSN pro palestinské uprchlíky.

Reportáž Jakuba Szántó (zdroj: ČT24)

Izrael: Žádná humanitární krize Gaze nehrozí

Izrael přesto dál trvá na tom, že v Gaze není žádná humanitární katastrofa a není potřeba žádné humanitární příměří. „V Gaze se všechno zhroutilo, při bombardování dál umírají nevinní lidé. Umřeli i dva naši zaměstnanci,“ namítá dál Karen Koning AbuZaydová.

V pátek dopoledne Izrael alespoň umožnil evakuaci 350 lidí z Gazy autobusy do Jordánska. Několikahodinový humanitární konvoj otevřel dveře Izraele jen držitelům zahraničních pasů. Většinou amerických, ruských, ukrajinských a běloruských. Jejich palestinští rodinní příslušníci ale museli zůstat ve vojenské zóně.

Statisíce obyvatel Gazy, kteří už přes týden žijí přímo na frontové linii války Hamasu a Izraele, se ale obávají, že to nejhorší teprve přijde. Civilních obětí při pozemní invazi izraelských tanků by mohly být stovky.