Itálie chce svolat energetický summit G8 kvůli sporu o plyn

Řím - Itálie, která v současnosti předsedá ve skupině průmyslově nejvyspělejších států a Ruska (G8), chce svolat energetický summit rozšířené G8. S informací přišel v pátek večer italský ministr zahraničí Franco Frattini. Mimo jiné tak reagoval na nynější spor o dodávky plynu mezi Ruskem a Ukrajinou. Přesný termín schůzky G8 ani okruh jejích účastníků ale podle agenturních citací italský ministr neuvedl.

„Zcela novému“ summitu, který se bude konat „v příštích měsících“, bude předsedat italský ministr průmyslu a ekonomického rozvoje Claudio Scajola, řekl podle agentury AFP šéf italské diplomacie. Za důvod ke svolání energetického summitu pak označil „naléhavou nutnost dialogu mezi dodavateli a odběrateli energií, který je základem pro světovou cenovou stabilitu“.

Skupinu G8 tvoří kromě Itálie Německo, Kanada, Spojené státy, Francie, Velká Británie, Japonsko a Rusko.

Ruský plynárenský gigant Gazprom ve čtvrtek přerušil dodávky plynu Ukrajině, kterou poté obvinil z neoprávněného odběru plynu určeného evropským zákazníkům, což ukrajinská společnost Naftogaz popírá. Jádrem sporu mezi Gazpromem a Kyjevem je ukrajinský dluh za dřívější dodávky, který Gazprom i s pokutou vyčísluje na 2,1 miliardy dolarů, nová cena plynu pro letošní rok a výše poplatků za tranzit plynu do Evropy.

Do rusko-ukrajinského sporu o plyn se aktivně vložila Česká republika jako čerstvá předsednická země Evropské unie. České předsednictví vyzvalo k okamžitému obnovení dodávek v plné výši, o sporu už jednalo s Ukrajinou a plánuje schůzky s Ruskem i v rámci EU. Spolu s Evropskou komisí chce Česká republika aktivně jednat se všemi členskými zeměmi unie a dohodnout se na dalších společných krocích.