Čínská policie propustila rodiče dětí otrávených mlékem

Peking - Čínská policie v pátek večer propustila skupinu rodičů, kteří chtěli uspořádat tiskovou konferenci, na které měli projevit svou nespokojenost s výší finančních kompenzací za otravu jejich dětí melaminem v kojeneckém mléce. Úřady zadržovaly rodiče v pracovních táborech nebo v domácím vězení. Skupina rodičů se pokusila setkat s novináři v pátek. Ovšem pět osob, včetně hlavního organizátora Čao Lian-chaje, policie od čtvrtka zadržovala. Úřady přitom takové jednání nijak nezdůvodnily. Právní zástupce 63 rodin, jejichž děti byly melaminem v mléce otráveny, ale tvrdí, že policie chtěla zabránit setkání rodičů s novináři.

Poškozené rodiny totiž kritizují výši finančního odškodnění a způsob, jakým o něm mlékárny rozhodly. „Výši odškodnění si firmy stanovily jednostranně, bez jakékoli účasti obětí,“ uvedl další z právníků Li Fang-pching. Řekl, že „částku za odškodné považovali za dosti nízkou“.    

Podle kritizovaného plánu by rodiny zemřelých dětí dostaly 200 tisíc jüanů (tj. asi 559 000 Kč). Rodinám, jejichž děti měly po požití kontaminovaného mléka problémy s ledvinami, pak mělo připadnout 30 tisíc jüanů (asi 84 485 Kč). Lehké případy by měly být odškodněny částkou 2 000 jüanů (asi 5 594 Kč).

Kvůli ledvinovým kamenům způsobeným melaminem v mléce zemřelo loni nejméně šest dětí a dalších 290 tisíc onemocnělo. V posledních týdnech v Číně běží proces s osobami, které jsou za přidávání průmyslové chemikálie melamin do mléka odpovědné.