Robotické vozítko Spirit mělo brázdit Mars pár měsíců, jezdí tam už pět let

Praha - Před pěti lety přistálo na Marsu první robotické vozítko Spirit. Přestože mělo v náročných podmínkách fungovat jen několik měsíců, k velkému překvapení NASA stále pracuje. Další americké mise k rudé planetě přitom bojují s vážnými technickými problémy.

Jen tři měsíce měl Spirit hledat vodu na Marsu. V mrazivém podnebí s teplotami hluboko pod nulou a v těžkém terénu měla pozemská technika brzy vypovědět službu. Robot ale funguje už pět let, stejně jako jeho dvojče Opportunity, které na Marsu přistálo o tři týdny později.

„Víme, že stroje se mohou kdykoli porouchat a mise v té chvíli skončí. Nemůžeme ale předpovědět, kdy to bude, protože roboti jsou úžasně houževnatí,“ vysvětluje manažer projektu John Callas.

Reportáž Davida Miřejovského (zdroj: ČT24)

Oba roboti poslali na Zemi obrovské množství dat a fotografií. Také přesvědčivě potvrdili, že na povrchu rudé planety před miliardami let byla trvale voda. NASA je nadšená - hlavně proto, že její další sonda Mars Science Laboratory odletí nejdříve s dvouletým zpožděním kvůli problémům s inovovanou technologií.

Že by v roce 2011 nový robot našel ty staré na Marsu ještě v provozu, ale inženýři nepředpokládají. Spirit už teď kvůli zablokovanému kolu může jen couvat a Opportunity zase nefunguje robotická ruka kvůli přetrženému elektrickému drátu.