Indonésii zasáhlo zemětřesení o síle 7,6 stupně

Manokwari - Čtyři lidské životy a desítky zraněných si vyžádala série zemětřesení ve východní části Indonésie. První otřesy v provincii Západní Papua na ostrově Nová Guinea dosáhly síly 7,6 stupně Richterovy škály. Potom následovalo 10 slabších otřesů. Silné zemětřesení v noci postihlo i severovýchod Afghánistánu. Podle prvních informací nejsou žádné oběti na životech.

Otřesy v Indonésii těžce poškodily řadu budov a přerušily elektrické vedení. Podle Amerického ústavu pro geologický průzkum (U.S. Geological Survey) první zemětřesení v provincii Západní Papua na ostrově Nová Guinea dosáhlo síly 7,6 stupně Richterovy stupnice. Jeho ohnisko se nacházelo zhruba 150 kilometrů od města Manokwari v hloubce asi 35 kilometrů. Po něm následovalo 10 slabších následných otřesů. V Manokwari se zřítil hotel a několik obchodů.

Záchranáři pátrají po případných dalších obětech, uvězněných v ruinách budov. Stovky lidí s menšími zraněními se shromáždily na fotbalovém stadionu, kde jim poskytují pomoc zdravotníci.

Zemětřesení vyvolalo malou přílivovou vlnu tsunami, která dorazila k japonským břehům, nenapáchala však žádné škody, uvedla japonská meteorologická agentura.