Čínu zachvátila lyžařská horečka

Peking - Číňané propadli lyžování. Přitom ještě nedávno holdovalo tomuto sportu jen pár profesionálů dotovaných komunistickou vládou. V posledních letech ale vznikly v zemi stovky nových středisek a Peking má ambici, stát se lyžařskou velmocí.

Manželé Čchenovi stojí poprvé v životě na sněhu. Do lyžařského střediska u Pekingu se přijeli učit lyžovat z jižní Číny. První kroky jsou nejisté, ale pod vedením instruktorky trénované v zahraničí se konečně pouští se svahu dolů.

Středisko Nanšan, sedmdesát kilometrů od Pekingu zahájilo provoz v roce 2001. Původně tu byla jen jedna sjezdovka, ale po investicích v přepočtu 200 miliónů korun se několikanásobně rozrostlo. 

Reportáž Tomáše Etzlera (zdroj: ČT24)

Nanšan je pouze jedním z dvanácti lyžařských středisek, která vyrostla v okolí Pekingu za necelých devět let. A plánuje se výstavba dalších. To příští bude dokončeno několik kilometrů odtud v roce 2010.

Střediska v Číně pomáhají navrhovat a budovat experti z Evropy. Nanšan je dílem Rakušanů. „Na to, že lyžování v Číně existuje jen devět let a před tím nelyžoval nikdo, to není tak špatné. Lyžují stejně, jak řídí, bez mnoha pravidel,“ popisuje čínské lyžaře trenér snowboardingu Steve Zdarsky.

„S rostoucími příjmy si lidé chtějí užívat“

Sport je doménou hlavně rychle rostoucí střední vrstvy. Permanentky jsou poměrně drahé, den lyžování tu přijde v přepočtu na tisíc korun. Středisko si na nezájem ale nestěžuje, i v pracovní den sem přijede víc než čtyři tisíce lidí. „Souvisí to s otevřenější komunikací se světem. Mnoho lidí cestuje do zahraničí a vidí život v cizích zemích. S rostoucími příjmy si lidé chtějí užívat a my jako investoři hledáme projekty, kde by utratili peníze,“ říká manažer Chu Wej.

Podle některých statistik dnes v Číně lyžuje asi 5 miliónů lidí. Denně jich podle instruktorů přibývají další stovky. Přes rychlý rozvoj je čínské lyžování stále v kolébce. A jako všude na světě, začátky jsou těžké. To však mladé Číňany neodradí, přestože to občas trochu bolí.