Hamas chce poprvé od ofenzivy Izraele diplomaticky jednat, boje v Gaze pokračují

Gaza - Palestinské radikální islamistické hnutí Hamas chce vyslat svou delegaci do Egypta na první diplomatická jednání od začátku izraelské ofenzivy před deseti dny. Podle agentury Reuters Hamas vyšle své zástupce k jednáním do Káhiry ještě dnes. Zástupce Hamasu Ajmán Tahá uvedl, že delegace tím "odpoví na egyptské pozvání k jednání". Boje v Gaze zatím pokračují, od zahájení izraelské pozemní operace už si vyžádaly na osm desítek obětí, celkově zahynulo pět stovek Palestinců.

Vysoký palestinský činitel v pátek řekl, že Egypt navázal s Hamasem styky ve snaze pomoci dosažení příměří mezi Palestinou a Izraelem, který 27. prosince zahájil ofenzivu v pásmu Gazy. Chce tak přinutit Hamas, aby přestal z Gazy odpalovat na Izrael rakety. Cesta příslušníků Hamasu do Egypta se časově shoduje s návštěvou francouzského prezidenta Nicolase Sarkozyho, který do oblasti také míří. Zapojí se do jednání o 48hodinovém humanitárním příměří. V Káhiře už je také jako člen delegace Evropské unie jeho ministr zahraničí Bernard Kouchner.

Australský premiér Kevin Rudd dnes vyzval Izrael, aby respektoval své
humanitární závazky vůči Palestincům. „Austrálie uznává právo Izraele na sebeobranu, ale vyzývá všechny zúčastněné strany, aby se vyhnuly ozbrojeným akcím, které by přivodily bezúčelné utrpení a zvýšily utrpení nevinných civilistů,“ uvedl Rudd na tiskové konferenci v Sydney. Dodal, že pro Izrael je „klíčové respektovat jeho humanitární závazky“,
které předpokládá mezinárodní právo, a umožnit Palestincům z Gazy přístup k základním potřebám - výživě, humanitární a lékařské pomoci.

Na Blízkém východě jedná rovněž mise Evropské unie vedená ministrem zahraničí nynějšího českého předsednictví EU Karlem Schwarzenbergem. Ten řekl v neděli večer po jednání s egyptským ministrem zahraničí Ahmadem Abúlem Ghajtem, že přednost má nyní humanitární pomoc pro Palestince a snaha o příměří. Příměří je ale možné dosáhnout jen tehdy, nebudou-li z pásma Gazy odpalovány na Izrael další rakety.

Schwarzenberg navrhl Evropské komisi urychlené uvolnění tří milionů eur (asi 80 milionů korun) na humanitární pomoc Gaze a vítá, že EK dnes ráno uvolnění těchto prostředků oznámila. Česká republika už v pátek uvolnila na stejný účel pět milionů korun. Český premiér Mirek Topolánek na dnešní tiskové konferenci v Praze oznámil, že má určitý scénář řešení blízkovýchodního konfliktu, jehož cílem má být přinejmenším přerušení bojů.

Pozemní operace v Gaze si zatím vyžádala osm desítek obětí

Izraelská pozemní ofenziva v pásmu Gazy pokračovala v noci na dnešek bombardováním 130 objektů a dělostřeleckou palbou. Od sobotního zahájení bylo při ní zabito nejméně 77 Palestinců, z toho 12, včetně pěti dětí, za dnešní noc. Zraněno bylo kolem 200 lidí. Na izraelské straně padl jeden voják a 31 bylo zraněno. Izraelský ministr obrany Ehud Barak dnes v rozhlase řekl, že armádní ofenziva v Gaze způsobila Hamasu těžké škody a bude pokračovat, dokud nebude zajištěna bezpečnost všech sousedních izraelských měst před útoky z pásma.

Izraelské operace se v noci zaměřily především na mešitu v Džabáliji, která sloužila údajně jako skladiště zbraní, na domy, v nichž byly ukryty další zbraně, na vozidla převážející raketomety i na palestinské ozbrojence. Izraelské námořnictvo podle svědků bombardovalo také dvě hlavní silniční tepny v pásmu.

Izraelské tanky mezitím postupují Gazou k jihu. Jednotky drží pozice kolem města Gaza a na jeho úrovni pásmo rozdělily na dvě části. V noci také znovu udeřilo na vybrané cíle letectvo a námořnictvo. Palestinské ministerstvo vnitra uvádí, že si boje na palestinské straně už vyžádaly na 500 mrtvých a dva a půl tisíce zraněných.

Do Gazy míří humanitární pomoc

Izraelská armáda oznámila, že do pásma Gazy začal dnes projíždět konvoj s humanitární pomocí. Podle mluvčího koordinačního úřadu izraelských aktivit na palestinských územích Petera Lernera 80 kamionů veze základní potraviny a léky, které poskytly Řecko, Jordánsko, Egypt, soukromé podniky a mezinárodní humanitární organizace, zejména Agentura OSN pro pomoc a práci ve prospěch palestinských uprchlíků na Blízkém východě (UNRWA).

Ve světě se demonstruje kvůli Gaze - pro i proti

Izraelské akce vyvolaly v sobotu i dnes protestní demonstrace v řadě zemí, třeba v Británii, Francii, Německu a Austrálii. Dnes demonstrovaly desetitisíce lidí v Turecku a Maroku, demonstrace zažil i Libanon. V Paříži se naopak na výzvu francouzské židovské obce sešlo několik tisíc lidí k manifestaci na podporu Izraele.