Indie předala Pákistánu důkazy o útocích v Bombaji

Dillí - Indická vláda dnes oznámila, že předala Pákistánu důkazy, které jej spojují s listopadovými teroristickými útoky v Bombaji, a očekává urychlené vyšetřování pákistánské strany. Při útocích na luxusní hotely koncem listopadu zahynulo v indické megapoli na 170 lidí.

„Tento materiál je spojený s prvky v Pákistánu,“ uvedlo podle agentury Reuters indické ministerstvo zahraničí v prohlášení. „Očekáváme, že pákistánská vláda urychleně provede další vyšetřování v Pákistánu a podělí se s námi o výsledky, abychom mohli pachatele předat spravedlnosti.“

Mezi důkazy jsou výslechy jediného teroristy, kterého se indickým policistům podařilo zadržet živého, záznamy komunikace s Pákistánem během útoků, data z GPS a satelitního telefonu nebo zabavené zbraně a vybavení. Indický ministr zahraničí Pranab Mukherjee nyní požaduje, aby Pákistán ihned zahájil vyšetřování: „Pákistánská vláda musí splnit slib, který dala Indii, i závazky vůči celému světu.“ 

Indie předala Pákistánu důkazy (zdroj: ČT24)

Pákistán je pod mezinárodním tlakem

Pákistánská vláda potvrdila, že materiál dostala a studuje ho. Je přitom pod silným mezinárodním tlakem, aby proti všem, kteří mají s atentáty cokoliv společného, zakročila. Už zatkla dvě desítky lidí včetně radikálů ze skupiny Lashkar-e-Taiba, o které Indie tvrdí, že za útoky stojí, Indii to ale nestačí.

Série koordinovaných útoků, kterou koncem loňského listopadu v Bombaji provedlo deset mužů, si vyžádala 179 obětí. Indie z útoků viní pákistánské ozbrojence a násilí v Bombaji oživilo nepřátelství mezi oběma asijskými jadernými mocnostmi, které spolu od roku 1947 svedly už tři války.

Vydáno pod