V Evropě sněží a mrzne, zima zabíjela a komplikovala dopravu

Berlín/Brusel - Velké dopravní problémy způsobilo dnes vydatné sněžení v Německu a v Belgii. Řada německých dálnic musela být v některých úsecích uzavřena, železnice měla problémy, provoz zastavilo letiště v Düsseldorfu. Tisíce lidí dnes přišly pozdě do práce. Potíže na dálnicích hlásí i Belgie, kde má problémy také autobusová doprava. V Rumunsku naměřili minus 31 stupňů, v Itálii si mráz vyžádal sedm obětí.

V některých částech Německa napadlo přes noc 20 centimetrů sněhu, na mnoha vozovkách se vytvořilo náledí. Na některých dálnicích a silnicích zablokovaly nehody dopravu, na jiných místech uzavřela komunikace silniční správa preventivně sama. Například na dálnici A2 u Hannoveru v centrální části země se vytvořila fronta stojících aut dlouhá až 30 kilometrů. Dálnice A43 u Münsteru byla zablokována řadu hodin, protože na náledí havaroval kamion a zatarasil cestu. Hasiči a Červený kříž rozdělovali uvízlým řidičům horké nápoje a přikrývky.

Na A44 v Severním Porýní-Vestfálsku na náledí havaroval kamion převážející živou drůbež a na vozovku a do okolí se rozběhlo na 4000 slepic. V severním Bavorsku bylo hlášeno mnoho nehod, při nichž byla řada lidí zraněna. Kalamita si vyžádala první lidský život v údolí Mohanu, kde 44letý řidič zahynul poté, co dostal se svým autem smyk a narazil do protijedoucího kamionu. Druhou obětí se stal sebevrah, který se na severu země u Bremerhavenu rozhodl na kluzké vozovce vjet se svou dodávkou do protisměru na dálnici a pak narazit do jednoho z protijedoucích kamionů.

Sněhová kalamita postihla také letecký provoz. Letiště Düsseldorf muselo ráno uzavřít provoz, protože nestačilo odklízet sníh a led z ranvejí. Přilétávající stroje byly přesměrovány na jiná letiště, deset spojů bylo zrušeno a další jsou opožděny. Celkem se za dopoledne výluka týkala 48 spojů.

V Belgii nasněžilo poněkud méně než v sousedním Německu, a většina dálnic tak zůstala sjízdných, i když s problémy. Policie vyzývá řidiče k opatrné jízdě. Uzavřeny musely být jen některé úseky dálnic v Ardenách. Značné potíže hlásí předměstská autobusová doprava v okolí Lutychu. Letiště v Bruselu a Charleroi zatím fungují normálně. Meteorologové však varují, že situace se může během dne ještě zhoršit, pokud sněžení bude pokračovat a teploty dále klesat.

Problémy hlásí i Francie. Meteorologická služba varovala řidiče před sněhem a náledím na vozovkách v pásu od hranice s Belgií až po údolí Loiry. Sněží v Paříži, v Bretani padá mrznoucí déšť. Předpovědi upozorňují, že v úterý lze očekávat teploty až minus 20 stupňů Celsia.

V Itálii mrazy zabily sedm lidí, v Rumunsku je minus 31 stupňů

Itálie sice zatím nezápolí se sněhem, ale s mrazy, které na severu země dosahují až minus 25 stupňů. U Savony v neděli zemřela 74letá Italka ve svém bytě, kde neměla žádné topení. Také Janov hlásí jednoho umrzlého. O víkendu se v italských Alpách zřítilo pět turistů při túře na zledovatělé stezce a zahynulo. Pro příští dny očekávají meteorologové silné sněžení v severní a střední Itálii, vysoké mrazy mají pokračovat.

V rakouském Linci téměř umrzla 88letá důchodkyně, která po uklouznutí spadla do příkopu u cesty a nemohla vstát. Jeden automobilista si však ženy oblečené jen nalehko všiml a zachránil ji. Rakouští meteorologové varují, že až do konce týdne nemá v alpské republice teplota stoupnout nad nulu ani ve dne.

Rumunsko hlásí mrazivý rekord dosavadní zimy - v karpatské obci Intorsura Buzaului naměřili dnes ráno minus 31 stupňů. Obec s okolím je považována za nejchladnější místo v této balkánské zemi, dosavadní rekord však dosáhla v roce 2005 s teplotou minus 36 stupňů.