Ve středu začíná rok astronomie

Praha – Slavnostním zahájením na pražském Staroměstském náměstí začne rok astronomie, který na letošek vyhlásila OSN. Vědci a historici si budou připomínat kulatá výročí od chvíle, kdy Galileo Galilei poprvé pozoroval hvězdnou oblohu dalekohledem a Johannes Kepler publikoval první dva ze svých zákonů nebeské mechaniky.

Zahájení astronomického roku proběhne 7. ledna v Praze, městě Rudolfa II., před jedním z nejstarších astronomických zařízení, kterým je staroměstský orloj. Na slavnostní start roku astronomie zavítají vědci i politici včetně evropského komisaře Janeze Potočníka.

Ve středu odpoledne bude Staroměstské náměstí patřit astronomii již od rána. U radnice vyroste tzv. astronomický stan. Zájemci z něho budou moci pozorovat speciálními dalekohledy Slunce. Nebude-li počasí přát, pak pořadatelé zaměří hvězdářské teleskopy na impozantní věže okolních chrámů, aby předvedli, jakého přiblížení jsou schopny.

Telefonát Vladimíra Kořena (zdroj: ČT24)

Odpoledne na piazzetě u Nové scény Národního divadla zahájí pořadatelé výstavu Vesmír - dobrodružství objevů. Tvořit ji bude 48 rozměrných fotografií vesmírných objektů ze sluneční soustavy i vzdáleného vesmíru. „Bude tam celá řada snímků z Hubblova teleskopu,“ poznamenal Palouš. Autory výstavy jsou astronomové ze Španělska a Mexika. Otevřena bude do 31. března a z české metropole poputuje do mnoha dalších zemí světa. 

Odborných astronomických konferencí, ale také popularizačních akcí nebo soutěží proběhne během roku celá řada. Jedním z témat, kterými by se vědci chtěli zabývat, je světelné znečištění oblohy, které trápí hvězdáře především ve velkých evropských aglomeracích.