Sarkozy může cestou na Blízký východ tříštit vyjednávání EU, míní centrista Bayrou

Paříž/Praha - François Bayrou, předseda francouzských centristů, kritizoval cestu francouzského prezidenta Nicolase Sarkozyho na Blízký východ. Domnívá se, že se tak mohou tříštit snahy EU zastavit izraelsko-palestinský konflikt. Na místo totiž již dorazila také evropská ministerská delegace v čele s šéfem české diplomacie Karlem Schwarzenbergem.

„Domnívám se, že pokud se Nicolas Sarkozy rozhodl tam jet, je to proto, že jsou tu okolnosti, které mu umožňují si myslet, že tato návštěva bude užitečná,“ řekl Bayrou pro rozhlasovou stanici France Inter. Dodal, že prezidentovým cílem je dosáhnout příměří či „vytvoření humanitárního koridoru.“ Bayrou na závěr dodal: „Pokud si myslí, že má šanci něco odblokovat, má pravdu, že tam jede, ale hrozí tu tříštění (úsilí EU).“

Také francouzský list Le Monde se pozastavoval nad smyslem Sarkozyho cesty. „Můžeme hovořit o určitých ambicích Sarkozyho pokračovat v předsednické aktivitě, je velice aktivistický. Nemyslím si, že by to bylo nějaké vysmívání nebo zlehčování českého předsednictví,“ vysvětluje dopisovatel deníku Le Monde Fabrice Martin-Plichta. Připomněl také, že Sarkozy spolupředsedá s egyptským prezidentem Unii pro Středomoří.

Fabrice Martine-Plichta ve Studiu ČT24 (zdroj: ČT24)

Sarkozy zamířil na Blízký východ dnes, zatímco Schwarzenbergova mise začala již v neděli. Cílem jejich snažení je dosáhnout příměří v pásmu Gazy, ačkoli Izrael k tomu zatím nejeví příliš ochoty. Židovský stát to zdůvodňuje tím, že byl napaden radikálním hnutím Hamas, na jehož slovo není spolehnutí, takže je nutné jeho bojovou kapacitu zlomit silou.