Tadić protestuje u OSN a EU proti útokům na Srby v Kosovu

Bělehrad - Kvůli posledním násilnostem v Kosovu se srbský prezident Boris Tadić obrátil na Radu bezpečnosti OSN a Česko jako předsednickou zemi Evropské unie. Bezpečnostní síly KFOR, evropská mise EULEX a UNMIK podle něj včas nereagovaly, aby zabránily útokům na srbské obyvatele Kosova. Srbský prezident proto žádá okamžitá opatření na ochranu Srbů.

Tadić tvrdí, že násilné incidenty z minulého týdne vyprovokovali albánští extremisté a kosovské úřady, jejich cílem podle něj bylo zabránit činnosti nové mise Evropské unie EULEX, jež má převzít správu Kosova od OSN.

Tadić varoval, že poslední střety by mohly zhoršit bezpečnostní situaci v celé zemi. Požádal proto mezinárodní společenství, jež se v oblasti angažují, aby zvýšila bezpečnostní opatření, a zabránila tak útokům na srbské etnikum.

V národnostně rozděleném městě Kosovska Mitrovica na severu Kosova došlo od minulého úterý ke třem etnicky motivovaným střetům, při nichž byl zraněn šestnáctiletý srbský chlapec, sedm hasičů a dva novináři. Na tyto útoky vzápětí reagovali Srbové vypálením několika albánských obchodů.

Vydáno pod