Americký Senát čeká kvůli slavnostní přísaze senátorů bouřlivá schůze

Washington - Dnes se ve Washingtonu koná ustavující schůze horní komory amerického Kongresu. A zahájení činnosti Senátu v novém volebním období bude zřejmě nejisté. Dnešní jednání se totiž obstrukcemi chystají zablokovat republikáni. Ti tak chtějí zabránit přísaze demokratického senátora Ala Frankena, který podle nově přepočítaných výsledků porazil ve sporných volbách v Minnesotě republikána Norma Colemana jen o několik stovek hlasů. Problémy by mohl dělat i senátor za Illinois, který ke křeslu přišel díky korupčnímu skandálu guvernéra Roda Blagojeviche a který se zřejmě bude dožadovat složení slibu.

V senátních volbách v Minnesotě podle výsledků přepočítávání hlasů zvítězil demokratický kandidát nad republikánem o 225 hlasů. Dnes by tedy mohl demokrat Al Franken složit do rukou viceprezidenta Dicka Cheneyho přísahu. Proti tomu ale vystoupili republikáni, kteří tvrdí, že výsledek voleb v Minnesotě ještě není definitivní a stejně ho u soudu napadnou. Proto chtějí Frankenovi v přísaze zabránit.

Plánovali proto na dnešní schůzi obstrukce. Podle zpravodaje České televize v USA Michala Kubala by šlo o takzvaný únos tématu. Jednoduše řečeno by republikáni mluvili v Senátu tak dlouho, až by se narušil program schůze a celé jednání se zablokovalo. V noci kvůli hrozbám republikánů demokraté rozhodli, že nebudou na schůzi prosazovat, aby Franken přísahu skládal.

Demokraté: Senátor jmenovaný Rodem Blagojevichem? Nikdy!

I tak by ale mohly na první ustavující schůzi v Senátu nastat problémy. Senátorskou přísahu chce dnes totiž složit i kandidát illinoiského guvernéra Roda Blagojeviche, který rozhodl o obsazení prázdného senátorského křesla po Baracku Obamovi a kvůli tomu je obviněn z korupce.

Rod Blagojevich jako guvernér státu Illionois mohl jako jediný rozhodnout, kdo v Senátu nahradí Baracka Obamu. Této příležitosti se rozhodl guvernér využít a uspořádal o křeslo senátora jakousi aukci - chtěl ho nabídnout tomu, kdo dá nejvíc. V odposleších to zjistila FBI a guvernér byl obviněn z korupce. Blagojevich odmítl kvůli tomu odstoupit, neodvolal ho ani soud. Blagojevich rozhodl, že do Senátu poputuje demokrat Roland Burris. A ten se s potřebnými dokumenty chystá i na dnešní schůzi Senátu, kde by chtěl složit přísahu.

Tomu chtějí ale zamezit demokraté. Ti oznámili, že za těchto okolností mezi sebe nepřijmou žádného senátora, kterého Blagojevich do Washingtonu vyšle.

Horní komoru by mohly podobné obstrukce kvůli novým senátorům čekat i v budoucnu. Z horní komory totiž odejde do vlády Hillary Clintonová a Ken Salazar. Senátorské křeslo v polovině ledna zřejmě opustí i Joe Bidden, který se má stát americkým viceprezidentem.

Rod Blagojevich
Zdroj: ČT24/ČTK
Vydáno pod