Evropské deníky jsou skeptické k výsledku vyjednávání EU i Sarkozyho na Blízkém východě

Praha - Evropské deníky se vesměs shodují, že dojednat příměří v Gaze je pro EU téměř nereálné. A to jak v případě, že vyjednávání povede delegace Karla Schwarzenberga, tak francouzský prezident Nicolas Sarkozy. Tisk se pozastavuje i nad otázkou, proč má EU tak malý politický vliv v Gaze, když do jejího fungování vkládá významné prostředky. Zatímco francouzské deníky se soustředí převážně na cestu svého prezidenta na Blízký východ, které přikládají větší význam než Schwarzenbergově delegaci, německé listy spíše avizují, že Česko je příliš nezkušené na urovnání tak složitého konfliktu.

Německý list Die Tageszeitung uznává nárok francouzského prezidenta Nicolase Sarkozyho na roli krizového zprostředkovatele na Blízkém východě. Upozorňuje, že USA se k problému prakticky nevyjadřují a soustředí se spíše na nástup Baracka Obamy než na pásmo Gazy. "Supervelmoc USA, jejíž slovo má za normálních okolností
na izraelskou vládu největší vliv, mlčí. A v EU má nyní záležitosti na starosti nová malá členská země Česko, kterému pro tento úkol chybí váha, zkušenosti a kontakty," napsal TAZ.

Nízké aktivity Spojených států si všímá i francouzský deník Dernieres Nouvelles d'Alsace, který zároveň poukazuje na malou naději, že se evropským vyjednavačům podaří dosáhnout nějakého úspěchu. „Mezi Hamasem a Izraelem je dialog nepředstavitelný. Pro prezidenta Sarkozyho jde tedy o úkol na úrovni 'mission impossible', právě tak jako pro evropskou trojku vedenou českým předsednictvím unie.“

France Soir: Sarkozy je voják míru

Další francouzský deník Vosges Matin uvádí, že Sarkozy zaplnil diplomatickou díru, která se utvořila slabou pozicí Česka jako předsedající země. „I když je to Česká republika, která nyní vede unii, eurofobie jejích vedoucích představitelů není pro nikoho tajemstvím. Jejich ministr zahraničí se tedy jen spokojí s tím, že vede delegaci do Ramalláhu. V západním světě zela diplomatická díra. Sarkozy ji zaplnil. Jak to ohodnotil jeden americký deník, stal se 'samozvaným lídrem v době krize'. Je to role, která mu nemůže vadit,“ soudí Vosges Matin.

List France Soir označuje Sarkozyho za „vojáka míru“, Le Monde zpochybňuje veškeré mírové iniciativy: „ať již přicházejí z Evropy či z OSN, snahy o zprostředkování jsou odmítány“.

Objevily se ale i deníky, které se zastávají českého předsednictví. Např. vlivný rumunský deník Romania libera se postavil za Česko ve věci údajného „uřeknutí“ o obranném charakteru izraelské akce v Gaze. „Prohlásit, že izraelská akce v Gaze má defenzivní charakter, je zcela patřičné. Skutečnost, že Brusel a Paříž přiměly české předsednictví EU toto hodnocení korigovat, nemění nic na jeho prosté pravdivosti. Pokud unijní diplomacie skutečně existuje, v blízkovýchodní otázce nedělá nic jiného, než že pokračuje v kontraproduktivní hře na etický relativismus. Hamas je ale i podle evropských měřítek teroristickou organizací a stát Izrael má právo na sebeobranu,“ zdůrazňuje list.